Foto: unsplash.com Foto: unsplash.com

Proslava Nove godine razlikuje se od zemlje do zemlje, od kontinenata do kontinenata. Dok se u Europi novogodišnje slavlje odigrava uglavnom u ugostiteljskim radnjama ili na okićenim gradskim trgovima dotle se u južnim krajevima Sjedinjenih Država slavi na taj dan svečanost ruža, održavaju se ponoćne povorke tisuća ljudi u šarenim odorama i s mnoštvom najrazličitijih zastava. 

Parade na istoku 

U Japanu su gradovi svečano urešeni i održavaju se beskrajne vatrogasne parade, a u Kini je sve u znaku vatrometa i maski pomoću kojih se izgone zli duhovi. No, bez obzira na te različitosti, jedno je sigurno: od godine koju je dočekao, skromno ili raskošno, već prema mogućnostima, svatko je nešto očekivao.

Danci lome posuđe

Danci čuvaju staro posuđe tijekom godine, s jednim razlogom - da razlupaju o vrata prijatelja za Novu godinu. Ako vidite gomilu krhotina ispred nečijih vrata u blagdansko vrijeme, to ne znači da tu osobu susjedi ne podnose, nego da ima puno prijatelja.

Mađari ne jedu perad

U Mađarskoj se na Silvestrovo peče pogača u koju se utisne novčić - onaj koji ga dobije u svojem komadu pogače očekuje bogatstvo. Na jelovniku je obavezno leća, bob, grašak – sve vrste povrća koje su 'mnogobrojne' jer su one garancija bogatstva u narednoj godini. Nikako se ne smije jesti perad da sreća u novoj godini ne bi odletjela. U ponoć se sluša himna, a ne bečki valcer.

Foto: unsplash.com

Obavezan vatromet u Argentini

U Argentini se Nova godina uvijek slavi s prijateljima, puno rjeđe s obitelji, slavi se vani, mnogi priređuju roštilji, a vatromet je gotovo obavezan.

Francuzi bez francuske

U Francuskoj ne jedu francusku salatu (kako možda mnogi misle) nego uglavnom hladni švedski stol, različite vrste domaćih kobasica, suhomesnatih proizvoda, sireva, morske plodove, školjke, domaće pite tj. quiche, a djeca dobivaju poklone – sitne novčane iznose. Osim djece, Francuzi za novu godinu daruju i svoje poštare, dostavljače novina... u znak zahvalnost za predanu službu tijekom cijele godine.

Talijani jedu leću

U Italiju je stigao španjolski običaj da se prije ponoći jede 12 bobica grožđa kao simbol zdravlja i sreće sljedećih 12 mjeseci. Uz to se obično u ponoć, posebno na jugu Italije, mora nešto razbiti (tanjur, čaša, šalica) nešto bučno i lako lomljivo kako bi se otjeralo zlo iz nove godine. I Talijani, baš kao i Mađari, jedu leću jer se nekoć željelo da se količina pojedenih zrna leće u novoj godini pretvore u zlatnike.

Šveđani ništa ne iznose iz kuće

U Švedskoj se slavi bučno s obaveznim vatrometom u ponoć. Jedna od tipičnih tradicija je bacanje cipela – ako bi cipela pala pokazujući prstima izlazna vrata kuće/stana, to je značilo preseljenje ili čak smrt. Ništa se ne smije nositi iz kuće kako se ne bi narušila sreća u novoj godini.

Rumunji tjeraju duhove

U Rumunjskoj su novogodišnje proslave obilježene plesovima i napjevima posvećenim kozi (rumunjski kapra), medvjedu - ursul i plugu - plugušorul. Šarenim i veselim maskama nastoje otjerati zimu i zle duhove te u Novu ući pročišćeni. Sorcova je novogodišnji simbol u Rumunjskoj - posebni buket napravljen od umjetnog cvijeća koji obično nose djeca.

Filipinci rade topove od bambusa

Na Filipinima nova godina počinje “ispucavanjem” preostalih problema u staroj godini kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa.

Grci gase svjetla

Na jugu, u Grčkoj djeca na Staru godinu obilaze susjedstvo i pjevaju pjesme kojima žele sreću u novoj godini. Prije nego što sat otkuca ponoć, u grčkim se kućama gase svjetla. Staroj godini tako i simbolično kažu zbogom. A najsretnija osoba u kući tada baca nar koji bude prigodno zavezan iznad ulaznih vrata. Što više sjemenki se rasprši to će sretnija nova godina biti. Zatim se vraćaju u kuću, pale svjetla i jede se vasillopita u kojoj se skriva novčić, najsretniji je onaj koji ga dobije.

Finci odlaze u saune

U Finskoj je prije nove godine važno otići u saunu da se u novu godinu uđe pročišćena duha. Potom će mnogi Finci taliti metal na vatri te ga potom brzo ubaciti u hladnu vodu. Prema obliku metala proriče se što će se sve u novoj godini dogoditi.

Španjolci jedu bobice

U Španjolskoj slavlje počinje netom prije ponoći. Prati se odbrojavanje sata uz pripremljenih 12 bobica grožđa. Sa svakim otkucajem pojede se po jedna za sreću u svakom od 12 mjeseci naredne godine.

Što vjeruju Hrvati Bunjevci?

Među Bunjevačkim se Hrvatima vjerovalo kako će čovjek cijele godine biti onakav kakav je bio tog dana, pa je sve oko kuće bilo uredno i mirno, a muškarci nisu kartali, već su uživali u veseloj obiteljskoj atmosferi. Nikome se nije posuđivao novac, kako ga kroz godinu ne bi pomanjkalo, a obavezno je bilo i pucati bičem kako bi buka otjerala duhove predaka koji još od Badnjaka borave među ukućanima.