(Foto: KTA/s dopuštenjem) (Foto: KTA/s dopuštenjem)

Mnogobrojni hodočasnici su išli su od rijeke Bukovice do grada Bobovca, a misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i  trideset  i trojicom svećenika.  Pripadnicima Oružanih i redarstvenih snaga, uz mnogobrojne vjernike, pridružili su se ministrica obrane Marina Pendeš, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavar, izaslanstvo Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalni vojni vikar iz Republike Slovenije Matej Jakopić te veleposlanici Hrvatske, Slovenije i SAD-a.

(Foto: KTA/s dopuštenjem)

- Neka u našoj domovini na svim područjima zauvijek završi sezona teških riječi. Neka se vrše samo dobra djela. Neka umre korupcija i nepotizam… - istaknuo je u prigodnoj propovijedi mons. Vukšić i pozvao okupljene da se mole za domovinu kako bi se zaliječile rane prošlosti. 

Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH

Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH

2:46

Bobovac je kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad nedaleko sela Mijakovići i Dragovići u općini Vareš. U pisanim izvorima prvi put spominje se 1350. godine, a sagradio ga je ban Stjepan II. Kotromanić. Bio je sjedište bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače 25. listopada 1478. sa ciljem sjedinjenja naroda u molitvi za osobne potrebe, vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu.