(Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Žene su nastavljale štrajkati - pod sloganom "Kruh i ruže". Kruh je simbolizirao gospodarsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života. 

Žene su u Hrvatskoj još uvijek manje plaćene od muškaraca i imaju nižu prosječnu mirovinu. Zbog obiteljskih obveza žene biraju uglavnom slabije plaćena zanimanja, a zbog rodiljnog dopusta i bolovanja kako bi njegovale djecu ili roditelje kažnjene su manjim primanjima, što se vidi i na manjim mirovinama. Statistike pritom pokazuju da poduzeća u kojima su žene na vodećim položajima, a takvih je malo, donose veću dobit.

I 163 godine kasnije nakon prosvjeda u New Yorku, tradicionalnim demonstracijama žene će upozoriti na nejednak položaj koje imaju u društvu. U Hrvatskoj će se prosvjedovati u Splitu, Rijeci i Zagrebu, gdje feministički kolektiv Faktiv poziva na "Noćni marš - 8. mart". Policija će u redovitim kontrolama dijeliti cvijeće vozačicama diljem zemlje.

Premijer Andrej Plenković čestitao je Međunarodni dan žena istaknuvši privrženost Vlade ostvarivanju jednakopravnosti žena na svim društvenim područjima. "Svaki je dan prigoda za zahvalu ženama na njihovom značajnom doprinosu koji pružaju u svim područjima društvenoga života, čineći naše društvo boljim. Obilježavanje Međunarodnoga dana žena dodatni je povod za prisjećanje na dug i mukotrpan put koji su žene prošle u ostvarivanju svojih temeljnih prava u borbi za društvenu jednakopravnost i pravdu, ali nas, prije svega, podsjeća da rad na promicanju i unaprjeđenju položaja žena zahtijeva stalnu predanost i angažman svih hrvatskih institucija i društva u cjelini", stoji u čestitki.

"Na današnji dan prisjećamo se dugogodišnje borbe žena diljem svijeta koje su se hrabrošću izborile za svoja politička, gospodarska i socijalna prava. Iako sastavni dio ljudskih prava, prava žena se u mnogim dijelovima svijeta još uvijek dovode u pitanje. Stoga je naša odgovornost da svakodnevno radimo na daljnjem osnaživanju tih prava i položaja žena u društvu", stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Hrvatska će, ističe Jandroković, i nadalje promicati tolerantno i ravnopravno društvo, u kojem će sve građanke i građani imati jednake mogućnosti na svim područjima svog života i rada.