"Medulinski mlinovi" (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske) "Medulinski mlinovi" (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Sagradili su ga davne 1873. godine braća Ivan i Andrea Pošić iz Rovinja. Vrativši se iz Amerike, oduševili su se plodnom medulinskom zemljom te  prepoznali koliko bi potencijala baš na tom mjestu mogao imati mlin. Sagradili dva mlina "na jadra", mudro uzimajući u obzir česte vjetrove koji pušu na najjužnijem dijelu Istre.

U mlinove su dolazili ljudi iz okolnih sela, oni s bližih otoka poput Unija i Suska, ali i Primorci sve do Rijeke i Opatije.

Ploča s godinom izgradnje mlina (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

- Mlinovi su postali mjesta okupljanja i druženja, a između njih su bile i krušne peći. Nije bilo struje pa se često dugo čekalo da zapuše vjetar i pokrene kolo s jedrima kako bi se samljele žitarice. Dok se čekalo, jilo se i pilo, kantalo i balalo, ćakulalo i veselilo - govori Manuela Hrvatin iz Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula iz Medulina, idejnog pokretača obnove malina. Nisu svi koji su dolazili imali žitarice, no siromašan je puk bio domišljat. Tako su, primjerice, Lovranci donosili "marone ča bi jih kambivali za muku" (kestene koje bi razmjenjivali za brašno).

Unutrašnjost medulinskog malina (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Dva su mlina ubrzo postala prave oaze rijetkih trenutaka zabave i opuštanja za siromašne seljake. - Nažalost, dva su se brata posvadila, kako to obično biva - zbog šoldi. Od tada jedan je malin radio na vitar, drugi na garbun, a Ivan i Andrea više nisu razgovarali jedan s drugim - objašnjava Nevenka Lorencin, studentica diplomskog studija Kultura i turizam, koja štorije o tome prenosi znatiželjnim posjetiteljima malina.

Iz malina se pruža panorama na Medulin (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

8 godina od ideje do realizacije obnovljenog malina

Priča o medulinskom malinu već je bila gotovo zaboravljena, a mnogi su vjerovali kako je malin zapravo obrambena kula pa su ga često tako i zvali. No, u Menduli su odlučili oživjeti štoriju o malinu te krenuli u ostvarenje projekta obnove za koji je od ideje do realizacije prošlo čak osam godina.

Pokretači projekta obnove medulinskog malina (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Posebno je zahtjevna bila izrada složenog mehanizma koji je energiju vjetra putem jedara pretvarao u meljavu mlinskoga kola i koji je, dakako, trebao biti identičan izvornome. Zahvaljujući 800 tisuća kuna koje su dobili od Ministarstva turizma te sufinanciranju općine, u obnovu mlina uloženo je gotovo milijun kuna. Povjesničar Andrej Bader pripremio je publikaciju "Medulinski mlinovi", a prošle godine u srpnju, malin je konačno obnovljen i otvoren za posjetitelje. - Naš malin na vitar jopet je kaj mladić i neka se njigova jadra vrtidu još sto lit! - istaknuo je prigodom otvorenja medulinski načelnik Goran Buić.

I doista, uz novu rivu - medulinsku ljepoticu, obnovljeni je malin zasjao u punome sjaju. Postao je ponovno mjesto okupljanja Medulinaca i njihovih gostiju, a zbog savršene lokacije, u malinu i oko njega održavaju se mnoge kulturno-zabavne priredbe po kojima je Medulin poznat. Tako je malin postao glavni junak dječjeg dočeka Nove godine, medulinskih maškara, a tijekom ljeta svake ga godine čekaju i brojne druge manifestacije kojima Medulinci obogaćuju život turista i domaćih ljudi.

Izlošci koji nas vode od zrna do brašna (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

- Naši planovi tu ne staju. Želimo napraviti park vjetrenjača sa svim pratećim sadržajima, od novih zidanih krušnih peći preko prodaje autentičnih suvenira i kulinarskih specijaliteta, da se ovdje doživi tradicija i naša roženica. Upravo nasuprot malina, s druge strane zaljeva, kreće projekt arheološkog parka Vižula na poluotoku prepunom starorimskih iskopina - ističe Manuela Hrvatin.

Brašno iz obnovljenog mlina (Foto:Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Vrijedni Medulinci postali su poznati i kao dobri poduzetnici pa - sudeći prema obnovljenom malinu, ni projekt Vižula neće stati samo na "rezanju vrpce". A do Medulina uvijek vrijedi svratiti jer Medulinci goste čekaju otvorenih srca.