Gotova Rabska torta iz Pekarnice slastica Vilma (Foto: Pekarnica slastica Vilma) Gotova Rabska torta iz Pekarnice slastica Vilma (Foto: Pekarnica slastica Vilma)

Najdivnija i daleko najpoznatija slastica otoka Raba, osim posebnosti spoja različitih okusa, mnogima je zanimljivija zbog priče o nastanku torte još 1177. godine. Originalan recept iz 12. stoljeća i danas čuvaju časne sestre iz samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz samostana sv. Andrije, koje su izvornu slasticu stoljećima čuvale od zaborava.

Legenda o receptu torte koju su časne sestre prvi put pripremile za dolazak pape Aleksandra III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina, ali i način njene pripreme, raširio se po cijelom Mediteranu. Ipak, u prošlosti, recept za slasticu čuvalo je tek nekoliko Rabljanki, a način pripreme prenosio se naraštajima. Ipak, tajni sastojak rapske torte iz samostana sv. Andrije krije se u likeru od ružinih latica, rozoliju, koji same izrađuju. Kažu, uz liker, potrebni su ljubav, molitva i potpuna posvećenost izradi torte.

Rabska torta

Rabska torta

2:21

Slastica prošlosti na nepcima sadašnjosti

Današnja izrada torte razlikuje se od kuće do kuće, od obitelji do obitelji, a svoj način izrade torte znatiželjne sladokusce uči Vilma Brna koja je i pomogla da se okus proširi diljem svijeta i tako postane suvenir otoka Raba.

Nekada je torta bila namijenjena samo uglednima i bogatim građanima, a danas je postala simbol otoka Raba i zbog svojih sastojaka, prvenstveno badema, peče se samo u posebnim prigodama ili u božićno vrijeme. Za izradu torte potrebno je nekoliko dana rada, strpljenja i godine iskustva koje Vilma Brna i Ružica Ribarević u Rapskoj kući dijele s posjetiteljima pred kojima pripremaju najpoznatiju slasticu otoka.

Torta se izrađuje od tek nekoliko sastojaka, a njezin bogat okus čine tri glavna: bademi, korica limuna i naranče te hrskavo čipkasto tijesto. Za izradu torte potrebna su tri dana kako bi se pripremili svi potrebni sastojci. Važno je skuhati i očistiti dovoljnu količinu badema te prikupiti naranče i limunove čija korica daje posebnu aromu koja upotpunjuje tortu.

Bez badema nema Rabske torte (Foto: Silvija Bionda) 

Za razliku od benediktinki koje kao tajni sastojak svoje verzije torte navode liker ružinih latica, većina rapskih kuharica u svoju inačicu torte stavlja maraskino. Neki izvori navode da se upravo maraskino stavljao i u prve Rabske torte u 12. stoljeću jer su se baš tada otvarale privatne mletačke destilerije maraskina po Dalmaciji, posebice u Zadru gdje su ga prvi put destilirali franjevci.

Rabska torta priprema se u dva oblika: u okruglom pužolikom obliku i kao štangica. Njezina priprema sastoji se od dva dijela. Prvo se skuhaju bademi te im se oljušti kora, zatim se suše cijeli dan, sutradan se samelju te se umijesi tijesto koje mora odstajati jedan dan, a treći dan se radi torta. 

Punjenje filom od badema
Punjenje torte smjesom od badema, limunove i narančine korice. (Foto: Pekarnica slastica Vilma)

Sastojci:
Za tijesto je potrebno 4 jaja, 4 žlice šećera, 2 vanilin šećera, prstohvat soli, korica naranče, korica limuna, 10 dekagrama maslaca, brašna koliko upije dok se ne dobije glatko tijesto, kao za rezance.

Za izradu nadjeva potreban je 1 kilogram očišćenih i samljevenih badema, korica limuna i naranče, 4 vanilin šećera, 1 decilitar maraskina te 7 do 10 jaja.

Postupak izrade uključuje slične postupke kao i kod torte Makarane. Razlika je u tome što se gotovo tijesto razdijeli i oblikuje u malene valjke te razvalja da bude sasvim tanko. Ako torta ima oblik puža tada ju je potrebno izrezati u tome obliku i nadjevom ispuniti tijesto. Nakon toga kreće najzahtjevniji postupak u izradi torte, a to je tzv. čipkanje torte. Taj postupak radi se malim trakicama tankog tijesta tako da se svakih pola centimetra na rubnim krajevima oblika torte tijesto izvlači. Čipkanje torte daje poseban izgled Rapskoj torti te još hrskaviji okus. Torta se peče na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Nakon pečenja po želji može se posuti šećerom u prahu. 

Čipkanje rabske torte
"Čipkanje" Rabske torte (Foto: Pekarnica slastica Vilma)

Rabska torta - slastica koja uz puno truda, mašte, originalnosti i ljubavi, sjedinjuje sve mirise i okuse Primorja u posljednjih 15 godina proputovala je gotovo cijeli svijet - od Dubaija, Azerbajdžana, Washingtona pa sve do britanskoga dvora kraljice Elizabete II. Zahvaljujući sastojcima torte njezina kvaliteta i svježina okusa može trajati do dva mjeseca pa je to čini idealnim suvenirom Raba, ali i Hrvatske.

Prhka i slasna, doživljaj za sva nepca (Foto: Silvija Bionda/Glas Hrvatske)