Martinje

U Prisiki, naselju gradišćanskih Hrvata na sjeverozapadu Mađarske u Željeznoj županiji blizu Sambotela, gdje su se doselili u 16. stoljeću otvorena je izložba ostvarena u suradnji Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj i Instituta sv. Martina u Sambotelu.

Dr. sc. Andraš Handler, v.d. direktor Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj

Dr. sc. Andraš Handler, v.d. direktor Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj

0:50

U sjevernoj Hrvatskoj na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, tzv. krštenje vina ili krštenje mošta, odnosno blagoslov vinograda. U mjestima kojima je sveti Martin zaštitnik priređuju se velike tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima.

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu te Sv. Ivanu Zelini. 

Uobičajeno je da se na tim proslavama najčešće blaguje martinjska guska i mlinci. Nažalost, zbog zabrane velikih okupljanja ne i ove godine, no to nas ne priječi da barem u obiteljskom krugu ne nastavimo s ovom lijepom i ukusnom tradicijom.

Glas Hrvatske na svojoj mrežnoj stranici u CRO-gastro kutku  stoga će vas ovog vikenda upoznati kako se priprema guska za Martinje, da ne padne u zaborav taj naš običaj u vrijeme slavljenja krštenja vina.