(Foto: TZ Malog Lošinja/s dopuštenjem) (Foto: TZ Malog Lošinja/s dopuštenjem)

Od 7. do 21. rujna 2019. bogatu maritimnu baštinu te zlatno doba pomorstva na Lošinju brojni posjetitelji mogli su upoznati zahvaljujući bogatom kulturno zabavnom programu festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta". 

(Foto: TZ Malog Lošinja/s dopuštenjem)

Osim pomorske večeri i koncerta Ljetnog kina i Max Juričića te Trio Veljak, u sklopu festivala održan je jedinstveni nastup Ivana Gamulina Đania na plovidbenom interpretacijskom centru Logeru Nerezinac, a po prvi put na otoku održana je baletna predstava "Apoksiomen" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, kako bi obilježili 20 godina od 'vađenja' poznate statue. 

Otvorenje festivala započelo je 7. Lošinjskom regatom pasara na vesla, a uslijedile su i 2. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svjetlima reflektora, zatim 37. Lošinjska regata - regata lošinjskih olimpijaca i regata u štap i Veloselska regata maštela uz nastup klape Čikat. Posljednjeg dana festivala održana je 43. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra u nerezinskoj uvali.

(Foto: TZ Malog Lošinja/s dopuštenjem)

U jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održan je 4. Međunarodni plivački maraton "Lošinj open water swim challenge". U toj se uvali dva puta odigrao i scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) "Pozdrav kapetanu", baš kao nekada davno. 

Tijekom trajanja festivala u palači Fritzi (Lošinjski muzej) mogla se razgledati izložba "Ribarstvo na Lošinju", a na malološinjskom trgu prikazana je i izložba na otvorenom čiju je glavnu temu ove godine preuzeo poznati olimpijac Agostino Straulino - as olimpijskog jedrenja.

(Foto: TZ Malog Lošinja/s dopuštenjem)

Ove je godine Loger Nerezinac također imao glavnu ulogu pa je osim koncerta na njemu nastupilo i Lošinjsko kazalište JAK s predstavom "Našem brodu Lošinj". 

Na malološinjskom trgu kroz edukativni dio festivala održane su kreativne radionice izrade drvenog broda "Mala škola brodogradnje" te radionica maketarstva - izrada lošinjske pasare, a Klub Pomoraca Lošinj (Ferdinand Trenc) proveo je zainteresirane kroz temu "Osam stoljeća kvarnerskog pomorstva" u sklopu svog predavanja, dok je Astronomsko društvo (Dorian Božičević) upoznalo s "Astronomijom koja je vodila lošinjska jedra oko svijeta".

(Foto: TZ Malog Lošinja/s dopuštenjem)

Posjetitelji su imali prilike uživati u gastro delicijama tematske kuhinje pod nazivom "Jela lošinjskih kapetana" u kojoj su sudjelovali brojni ugostiteljski objekti na području Lošinja. 

(visitlosinj.hr)