Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Obitelj Baković proizvodi dvije vrste kruha, sve vrste pita i meso. Sve pripremaju po staroj domaćoj recepturi - upotrebljavaju domaće brašno, a kruh, pite i meso peku pod kupolom koja čuva sve njihove sokove i okuse.  

U ljetnoj sezoni, uz pite i meso, dnevno ispeku i više od stotinu kruhova, a izvan sezone četrdesetak.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Počeli su u vlastitoj kući, a danas imaju poseban objekt i 34 sača. U ovoj vrijednoj obitelji svatko radi svoj dio posla: muški članovi lože, peku i dostavljaju kruhove, dok majka Mara i nevjeste rade tzv. potkuivanje i raskuivanje.  

Kruh koji hrani i njihovu obitelj

- Stara kuća s mnoštvom materijala je izgorjela, otac je otišao u prijevremenu mirovinu, a za nas je posla bilo jako malo. Okolnosti su nas primorale na određeno rješenje koje smo, hvala Bogu, pronašli u ovom poslu. Pronašao ga je na prvom mjestu naš pokojni brat, sin, suprug i otac Jozo - ispričao je Marijan Baković za ABCportal. On je Jozin brat, a danas i vlasnik obrta "Mara", u kojem vrijedna obitelj Baković proizvodi specijalitete ispod sača prepoznate u cijeloj duvanjskoj općini.  

- Najbolji dio našeg posla je kada vidimo zadovoljstvo u očima ljudi dok jedu naš kruh. Nema novca koji to može platiti - ponosno kaže Marijanov mlađi brat Ivan.  

- Ja to zadovoljstvo najviše osjetim kada mi ljudi koji su jeli naše pite, vrate tepsije pa kažu kako bolje pite u životu nisu pojeli - dodaje majka Mara po kojoj je obrt i dobio ime.  

Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Predani su u očuvanju obiteljske tradicije i pripreme autohtone delicije koja je i sastavni dio duvanjske obiteljske trpeze. Ne jenjava motivacija s kojom su krenuli u, pokazalo se, uspješnu proizvodnju kruha ispod sača, s okusom zavičaja.