Uskrsna pištola na zidinama Kostelgrada (Foto:Facebook) Uskrsna pištola na zidinama Kostelgrada (Foto:Facebook)

Uskrsno pucanje iz 'pištole' se u svome izvornom obliku održava gotovo pet stoljeća, a običaj se u posljednjih nekoliko godina proširio diljem Hrvatske. Najveće zasluge za čuvanje i obranu običaja pripada klubu Kostelska pištola. 

Keglevićeva straža, imenovana po povijesnome vlasniku Kostelgrada - grofu Kegleviću u prošlosti je tijekom uskrsne noći čuvala prikaz Kristova groba. Prilikom izlaska iz crkve u ranu zoru, pucnjevima iz kubura slavili su Isusovo uskrsnuće. Danas Keglevićeva straža puca iz pištola koje su načinjene po uzoru na kubure, ali veće i teže. kako bi u njih stalo više baruta i prasak bio što jači.

Običajna pravila uskrsnoga pucanja pod Kostelom

Tijekom Velike subote streljači se oglašuju kod svojih domova ili klijeti. Zatim se okupljaju na organiziranome Vazmenom bdijenju na kojem župnik blagoslivlja njihove pištole. Uskrsno jutro započinje oglašavanjem pištola, a streljači u pratnji svojih obitelji dolaze na misu zornicu gdje svećenik blagoslivlja jelo. Pucnjava odjekuje na putu do crkve, za vrijeme mise i tijekom procesije. Glavno uskrsno slavlje je večernja misa u 16 sati (Večernica) kada dolazi najveći broj streljača. Na uskrsni ponedjeljak ili Bijelu nedjelju organizira se hodočašće u crkvu sv. Stjepana i sv. Roka, smještenu nasuprot grada Kostela. Tamo uz mnoštvo vjernika i streljača završava kostelsko uskrsno streljanje.

Pucnjava počinje tijekom Velike subote (Foto:Facebook)

Organizator manifestacije je povijesna postrojba Krapinsko–zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”. Ove godine na manifestaciji sudjeluju povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Svete Nedjelje i Turopolja te Počasno–zaštitna bojna i pristožerna postrojba Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.