Foto: plakat Foto: plakat

Budući da su i dalje na snazi mjere zabrane okupljanja, Centar za kulturu Novi Zagreb poziva žitelje turopoljskog kraja: Odre, Hrašća i Male Mlake te pripadajućih okolnih mjesta da večeras u 19 sati zapale simboličan krijes u svojim dvorištima i tako pridonesu nesvakidašnjem obilježavanju tradicionalnog jurjevskog slavlja, ove godine pod nazivom "Kries v dvorišću".

Zapaljeni će krijesovi biti snimljeni te objedinjeni u milenijskom videozapisu koji će biti uspomena, suvenir i podsjetnik na  dio lokalne kulture, kao i sam trenutak u kojem duhu vremena ne dopuštamo da dotakne duh tradicije, priopćili su organizatori. 

Jurjevo, blagdan poljodjelaca 

Stari su Slaveni, pa tako i nakon pokrštavanja, vjekovima slavili kraj zime i početak proljeća. Jurjevo se smatra blagdanom poljodjelaca i stočara. Tada se počinjala prva ispaša stoke nakon zime, a kitila se vijencima od proljetnog cvijeća koje ih je, kao i polja, štitilo od bolesti, uroka i zla.

Biljke ubrane na dan Jurjeva smatrale su se čudotvornima i ljekovitima, a njima su se kitili i ljudi i životinje. Cvijeće bi se bacalo na krovove kuća za blagoslov i zaštitu, a potom se palio Jurjevski krijes koji bi mještani preskakivali u slavlju.

Jurjevo u Cokeburgu 

Proslava Jurjeva godinama se održava i u nekadašnjem rudarskom gradu Cokeburgu, u američkoj državi Pennsylvaniji. To je običaj koji ne blijedi, još od 50-ih godina prošloga stoljeća.

Foto: screenshot/matis.hr

Jurjevo se smatra najvećom godišnjom svetkovinom i susretom Ogulinaca iz SAD-a i Kanade, koji tako promiču i obilježavaju svoje običaje. Tradicionalno ga u Cokeburgu organizira Omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice. Njihovi članovi su djeca čiji preci potječu iz Zagorja Ogulinskog, a dobio je ime po crkvi Sv. Juraj u tom mjestu.