Pobjednice ŠtrudlaFesta u Jaškovu (Foto: Vjekoslav Madunić) Pobjednice ŠtrudlaFesta u Jaškovu (Foto: Vjekoslav Madunić)

Za rekordnu gotovo 1.5 kilometarsku štrudlu utrošeno je oko 520 kg jabuke i 260 kg grožđa iz ovoga kraja, a danas se došlo do 70 raznovrsnih štrudli od najrazličitijegaa voća do janjetine. Glavna idejna okosnica i glavni zamašnjak u pripremi i organizaciji ŠtrudlaFesta otpočetka je restoran Žganjer, a za obavljanje velikoga i nimalo lakog posla ponajviše je zaslužna glavna organizatorica Lidija Žganjer Gržetić.

Da bi se u svoj punini doživjela ova svečanost  hrane i vina, treba doći osobno i uvjeriti se u cijelu priču. Prilika je to da mnogobrojni posjetioci koji u dugačkom redu čekaju da kupe neku od raznovrsnih štrudli, pojedu janjetinu ili odojak s ražnja i zaplešu uz odličan sastav Academico. Dalmatinci su temperamentni, no Ozaljčani nimalo ne zaostaju.

Red za ukusne štrudle (Foto: Vjekoslav Madunić)

Na ŠtrudlaFestu se jede i pije, ali to nije sve! Organizirali su i edukativno-kreativne gastro radionice za izradu prirodne kozmetike. Gosti iz Vinkovaca nastupili su pod sloganom "Stari Rimljani nisu radili štrudlu ali su radili libum". To je kolač sličan danas vrlo popularnom cheese cakeu a radi se od feta sira, brašna, jaja i meda.

Popularna glumica i radijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica radila je svoju štrudlu. Melita Vrbanek, najuzornija seoska žena Hrvatske za 2018. godinu, koja živi u obližnjoj Vivodini, pokazala je umijeće pripremanja Vivodinske povitice. Radno su se pridružile i zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Melita Vrbanek, najuzornija seoska žena Hrvatske za 2018. godinu (Foto: Vjekoslav Madunić)

Uzbudljivo je bilo natjecanje ženskih ekipa za najbolju štrudlu koju je odabrao žiri u sastavu chef Branko Ognjenović - predsjednik, Kristina Novosel i Doris Pinčić Rogoznica. Najboljom se pokazala ekipa iz Severina na Kupi pod nazivom "Zeleno srce" sa štrudlom od jabuke i aronije. Drugo je bilo "Srce" iz Jaškova,  a i trećeplasirani OPG Kovač također iz Jaškova.

Legendarna teta Marica koju nazivaju ambasadoricom štrudle iz Jaškova svojim je radom i znanjem bila najvažnija u početnim predstavljanjima štrudle prije pet godina. I ona je održala radionicu pod nazivom "Otkrij tajnu najduže štrudle na svijetu".

Na ŠtrudlaFest došli su i brojni gosti iz Slovenije. Udruga Parnas održala je radionicu "Jabolčni štrudelj/Štrudl od jabuka“.

Nasupilo je više od četrdeset izlagača, od Obrta Viktor i njihovih ukrasnih i mirisnih svijeća, preko OPG-a Pleško s raznim proizvodima od latica ruže do drvenih igračaka u domaćoj radinosti Marije Kunić

Šarenilo, igra, zabava za djecu, vožnja fijakerom, jahanje na konjima... sve je to ispunilo Jaškovo u nedjelju 8. rujna. A da štrudla ne bude aktualna samo toga dana pobrinuli su se organizatori i priredili Tjedan štrudle u Karlovačkoj županiji. U trinaest mjesta  u ukupno 23 restorana, od čega u Karlovcu u 11, organiziran je Tjedan od ponedjeljka 2. do nedjelje 8. rujna. Odličan potez i već sada bi se moglo razmišljati da se dogodine uključi najprije najveći centar Zagreb, a potom i Hrvatska u cijelosti. I sve bi poteklo iz malog Jaškova!

Vesele posjetiteljice ŠtrudlaFesta (Foto: Vjekoslav Madunić)

Organizatori su pripremili izletničku željezničku i autobusnu liniju Zagreb-Karlovac-Jaškovo-Ozalj i obratno. To su iskoristili brojni posjetitelji koji su si priuštili jeftin izlet u prekrasan dio grada Ozlja.

U Jaškovu je prethodnoga dana, u subotu 7. rujna, održana još jedna vrijedna manifestacija, treća po redu utrka "Run of heart" kojoj je cilj primjerom inkluzije poticati uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba  s invaliditetom u zajednicu. Drugim riječima, učiniti sve da zajednica te osobe prihvati kao ravnopravne članove društva.

Sudionici utrke Run for heart (Foto: Vjekoslav Madunić)

Velik  posao u organizaciji čak osam utrka u različitim kategorijama, od prve s djecom u kolicima za osobe s invaliditetom, do završne na 10.5 kilometara, napravili su djelatnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj na čelu s Dijanom Borović Galović. Na kraju je dodjela medalja održana u dvorcu plemenitaške obitelji Bunjevac. Josip Bunjevac  sudac  Zagrebačke županije je 1841 godine dao sagraditi dvorac sa gospodarskim zgradama po projektu Aleksandra Brdarića, a poslije Drugog svjetskoga rata tamo su smještena djeca. Bilo je veselo na dodjeli medalja, mladi tekvandiste su predstavili svoje vještine a gospođa Zdenka i njezini suradnici napravili "najbolji grah na svijetu" te se osladili štrudlama i orehnjačama.

U prvoj disciplini utrkivali su se štićenici doma u kolicima uz pratnju asistenata. Prvi je stigao Verino Marinić, druga je bila Nataša Rus. a treća Snežana Pujić.

Pobjednik Verino Marinić (Foto: Vjekoslav Madunić)

U dječjoj utrci na 200 metara (godišta 2012-13.) prva je bila Petra Žanić, druga Lucija Lukežić Štegul, a treći Adrian Maglić. U utrci godišta 2009.-11. na stazi iste dužine pobjedio je Luka Turković. Drugo mjesto je osvojila  Lana Škrtić, a treće Mauro Kosić.

Odličnoj organizaciji su pridonijeli brojni volonteri pod vodstvom Luke Kolara iz Hrvatske, BiH, Armenije i Bugarske. Na kraju utrka njih desetero nam je otplesalo dobro uvježbani koreografirani ples.

Bilo je puno srca na Utrci srca u subotu 7. rujna u Jaškovu!

(Vjekoslav Madunić)