(Foto: Vjekoslav Madunić/s dopuštenjem) (Foto: Vjekoslav Madunić/s dopuštenjem)

"O Ozlju i okolici relativno često pišem i radim zvučne reportaže.Tako sam prošle subote otišao svojim prijateljima da zajedno ispratimo izbor Najuzornije žene hrvatskoga sela za 2019. godinu i da  još jednom doživim neke turističke atrakcije i ljepote ovoga kraja.Naime Vrhovac, Škaljevica, Jaškovo  ili Vivodina, sela u okolici, više nisu za mene nepoznata mjesta već dragi prostori…

No, o tome drugom prilikom a mi sada odmah krećemo u dvoranu O.š Slava Raškaj gdje je u sportskoj dvorani, školskom predvorju i velikom dvorištu organiziran izbor. Vrijeme se ove godine poigralo, tako da je toga dana temperatura bila oko 25 stupnjeva, a ne desetak manje koliko je uobičajeno u to doba godine. Jasno, vrućina se nije mogla izbjeći u prepunoj dvorani ali su svi sudionici i publika stoički podnijeli takvu atmosferu koju su dodatno "grijali" folkloraši i glazbenici jer je raspoloženje toga dana u dvorani bilo na najvišoj razini.

Darinka Premuš (Foto: Vjekoslav Madunić/Glas Hrvatske)

Žiri sastavljen od raznovrsnih djelatnika znao je izvući maksimum od dvadeset predstavnica hrvatskih županija. Na čelu žirija je bio saborski zastupnik i pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek. - Vaš doprinos zajednici je vrijedan divljenja. Za mene ste sve pobjednice, ponos hrvatskoga sela i cijele Hrvatske - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Događaju su nazočile i Ruža Tomašić po drugi puta izabrana eurozastupnica koja će nastaviti promovirati naše selo i poljoprivredu u Briselu kao što je to godinama u svom mandatu vrlo uspješno radila Marijana Petir.

- Ovaj izbor znači puno što se tiče tradicije hrvatskoga sela, a tu tradiciju održavaju, budimo iskreni, žene - rekla je Ana Stavljenić Rukavina, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

- Današnji izbor znači priznanje ženama koje rade pet poslova odjednom te je natjecanje prilika da im makar nakratko damo dužno poštovanje - rekla jhe eurozastupnica Ruža Tomašić.

Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja, izrekla je veliku opću istinu o našim ženama, ovaj puta sa sela: - Uzorna žena je svaka koja skrbi o svojoj obitelji, svom okruženju, djeci, gospodarstvu...

Gradonačelnica Lipšinić i ministrica Vučković (Foto: Vjekoslav Madunić/Glas Hrvatske)

Događanje je potrajalo nekoliko sati, dok je žiri stručno "ispipavao" tko, što i zašto… dobili smo novu najuzorniju za 2019.godinu, a to je predstavnica Virovitičke županije iz Dinjevca pokraj Pitomače Svetlana Bastalić. Prije ulaska u dvoranu detaljno pogledao štandove svih natjecateljica jer je i taj  pregled  kao i intervju kandidatkinje ulazio  u završnu ocjenu.

Obitelj Bastelić (Foto: Vjekoslav Madunić/Glas Hrvatske)

U predvorju sam razgovarao sa više predstavnika županija, jer su žene bile na natjecanju. Ivica Bakoš iz Vukovarsko–srijemske županije, točnije iz Nijemaca žalio mi se na nemogućnost dugoročnog planiranja s obradom zemlje koja se daje na kapaljku pa ga nečudi što ljudi odlaze. Htio bi samo da mu se omogući rad na većoj površini a zemlje ima.

Djevojčice sa štanda OPG-a obitelji Rebić koja proizvodi kobilje mlijeko (Foto: Vjekoslav Madunić/Glas Hrvatske)

Ivan Kefeček iz istoimenoga OPG-a iz Lužana bavi se proizvodima od kupina: vino, sokovi, marmelade. On je zadovoljan proizvodnjom i plasmanom, možda je blizina velikoga grada, Zagreb, a time i dobrog plasmana razlog tome.

Iz okolice Vižinade dolazi Marino Rossi, moj stari znanac s vinskih festivala čija je supruga Marija bila predstavnica Istarske županije. Marino kaže da su, što se tiče vinograda, količine manje a kvaliteta odlična. Da bi ilustrirao u kakvoj zemlji rastu njegovi trsovi donio je četiri vrste zemlje: bijelu, crvenu, crnu i sivu koje daju izvrsnu malvaziju i teran.

Snježana Dianežević, prva pratilja, dolazi iz Međimurja, iz maloga Belca koji ima veliku proizvodnju krumpira znanu u cijeloj Sjevernoj Hrvatskoj. Požalila mi se da je nisu htjeli ništa pitati o njezinom drugom poslu, jer uz rad na zemlji već više desetljeća radi i u svom frizerskom salonu.

Druga pratilja je Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije. Pobjednica, gospođa Bastalić, u svojih 35 godina uspjela je roditi petero djece, svakodnevno od jutra do mraka radi na svom gospodarstvu dok suprug obrađuje zemlju na mnogobrojnim hektarima. Priča mi Svetlana da je odjenula odjeću svoje bake koja je stara preko stotinu godina a idealno joj je pristajala i starinska frizura sa razdjeljkom na sredini glave opletene pletenicama. Predsjednica je lokalnog folklornog društva a na pitanje da li će se nešto promijeniti i što u njezinu životu odgovorila je: - Sumnjam, došla je samo još jedna obveza, istina ugodna, u moj svakodnevni ritam.

Želim joj puno sreće u idućih godinu dana, a pozivi su već stigli. Ruža Tomašić pozvala je nju i obitelj nekoliko dana u Brisel.

Ove godine dodijeljene su po prvi puta i dvije posebne nagrade za humanitarni rad i nesebično davanje, a dobile su ih Jakica Cetinić iz Dubrovačko-neretvanske županije i Violeta Čapo iz Virovitičko –podravske županije.

Na ovom natjecanju od lente prošlogodišnje pobjednice oprostila se Melita Vrbanek iz Vivodine koja je tijekom cijele godine bila odlično medijski promovirana, a i sama se odlično snašla u toj ulozi.

Lijepu notu tom šarolikom društvu u dvorani dali su uniformirani karlovački gardisti i ozaljski grenadiri, a kao pojačanje sa svojom suprugom došao je i jedan turopoljski gardist. Grad  Ozalj je otvorena srca primio svoje goste i napravio maksimalno moguće  u uvjetima koje su imali. Doviđenja u Virovitičko-podravskoj županiji u jesen 2020. godine", piše kolega Vjekoslav Madunić.  

Najuzornija žena hrvatskog sela 2019. Svetlana Bastalić (Novinar: Vjekoslav Madunić)

Najuzornija žena hrvatskog sela 2019. Svetlana Bastalić (Novinar: Vjekoslav Madunić)

2:22