Štrige, vukodlaci, orci i Pazinska jama teme istarskih legendi (Foto: Tomislav Šikić) Štrige, vukodlaci, orci i Pazinska jama teme istarskih legendi (Foto: Tomislav Šikić)

Mnogi misle kako je naš najveći poluotok specifičan zbog žive narodne predaje o fantastičnim bićima. 

- Iako je istarska usmena predaja o nadnaravnim bićima živa, ona je prisutna i u drugim dijelovima Hrvatske, no nije toliko detaljno zabilježena ni predstavljena javnosti - objašnjava dr. sc. Evelina Rudan sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. 

Autorica knjige Evelina Rudan (Foto: Tomislav Šikić)

Rudan je autorica knjige "Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića, predaja". - Riječ je o dobroj obradi ili o zapisima u više navrata. Diplomski radovi napravljeni na tu temu pokazuju da predaja o nadnaravnim bićima ima svugdje – no nisu svuda jednako 'plodna'. Uloga nadnaravnih bića je, objašnjava, upozoravanje na prodor kaosa u uređeni svijet, strategija otpora institucionalnim znanjima te svijest o baštini predaka. 

Fantastična bića kao dio tradicije pripovijedanja i predmet zanimanja javnosti 

Mnogo je toga što može začuditi, ali i zanimljivog vezano uz istarska nadnaravna bića, a vjerovanja u njih još nisu posve iščezla. Štrige i štriguni, primjerice, postoje mimo vremenskih i prostornih granica. Pohode obične ljude koji su im se zamjerili ili iz čiste zlobe. Za razliku od vampira, ne vraćaju se iz svijeta mrtvih, nego žive naizgled normalan život pored običnih smrtnika. 

Često u pohode idu u društvu, a vodi ih vođa – Bilfo. Što se više ulazi u priče, jasno je koliko su one složene, o čemu govori i činjenica da se pojam štrige ne može jednostavno zamijeniti onim vještice. Naime, pojam vještice se odnosi na znanje i implicira učenje, a ne urođenu i/ili nasljednu moć koju imaju štrige. Znaci da je netko rođen kao štriga ili štrigun mogu se pronaći u atavističkim elementima poput repića ili crne posteljice s kojom se rađaju, a bez koje gube moć. 

Tajne istarskih legendi uprizorene u filmu "Je letrika ubila štrige" (Foto: Tomislav Šikić)

Zanimljivo, napeto i dovoljno intrigantno da se mnogi upuštaju u proučavanje, tražeći u svemu i nešto ljekovito i iscjeljujuće. No, ne valja se zavaravati: štriguni nas baš nikada neće izliječiti – upravo suprotno. A kada umru, dolazi onaj još jeziviji i, dakako, intrigantniji dio – mogu se pretvoriti u vukodlake.

I gdje smo onda? Kako kazuju stari Istrijani, najbolje je zaštititi se – smradom ili štrigi/štrigunu osigurati dostojna protivnika – krsnika. Pritom bi trebalo paziti da se prepozna o kome je od njih dvoje riječ – da ne nastane zabuna pa spas tražimo od štrige, a tjeramo od sebe krsnike. 

Od knjige do filma o istarskim fantastičnim bićima 

Cijela se Istra profilira kao mjesto tajni – u njoj se održavaju festivali povezani s mističnim bićima iz narodnih predaja. Film "Je letrika ubila štrige" objedinjuje filmsku tradiciju s usmenom tradicijom pripovijedanja na autentičnim istarskim jezicima i dijalektima.  

Nastao je kao dio projekta (NE)Skrivena Istra udruge "Spod Učke" kako bi se objedinila filmska umjetnost s istarskom usmenom tradicijom pripovijedanja, uz naglasak na pripovijetke o fantastičnim bićima ispričanim na autentičnim istarskim jezicima i dijalektima. 

Istra, mjesto fantastičnih bića

Istra, mjesto fantastičnih bića

5 fotografija

Kroz priče kazivača prikazuje se istarsko bogato kulturno naslijeđe, ljepota krajolika i raznolikost. Pripovjedači na autentičnim govorima svojih krajeva pričaju tradicionalne priče ili neke koje su doživjeli njihovi bližnji pa čak i oni sami.

Jednoznačnog odgovora na pitanje: 'je letrika ubila štrige?' nema. Ipak, čini se, kako štrige i štriguni, more, vukodlaci, krsnici i orci postaju – hrvatski stil.