Foto: pho.to Foto: pho.to

- Pandemija koronavirusa nije prepreka hrvatskim zajednicama u Boliviji da nastave dijeliti i širiti online hrvatsku kulturu putem satova hrvatske kuhinje koji se održavaju dva puta mješečno. - Taj smo novi modalitet započeli prije dva mjeseca jer smo se prije koronavirusa mogli sastati kod kuće. Hrvatska zajednica u La Pazu se sastajala u kućama njezinih članova, dok se hrvatska zajdnica u Cochabambi sastajala u hrvatskom klubu - ističe Patricia Avila Kuljiš

Cilj Tečaja je upoznati hrvatsku zajednicu i poučiti je pripravi delicija hrvatske gastronomije: - Svrha tečaja hrvatske kuhinje je upoznati hrvatsku zajednicu, posebno južnoameričku. Imamo suradnike iz Argentine, Čilea, Perua, Paragvaja, Ekvadora, Brazila, Venezuele, Meksika, Sjedinjenih Država i Španjolske. Drugi je cilj podučavati pripremu tipičnih hrvatskih jela i postići da nove generacije hrvatskih potomaka mogu održavati gastronomsku tradiciju svojih predaka. Ja držim predavanja. Do danas smo pripremali: soparnik, mađaricu, medenjake srcolike, ćevape, ajvar, lepinja kruh. Imali smo i posebne goste: hrvatska zajednica iz Cochabambe pripremila je kiflice. Za petnaest dana sudjelovat će i čileanski Hrvat Davor Brizić iz Hrvatske kuhinje. 

Patricia se nada da će se više ljudi pridružiti i podijeliti svoje obiteljske tajne: - Baš kao što se ljudi razlikuju u jeziku, tradiciji, povijesti i nasljeđu koje stoljećima nose sa sobom, tako se i kuhanje povezuje s ljudima. Hrvatska kuhinja vrlo je raznolika i na nju utječu zemlje koje su nekada vladale Hrvatskom. Rezultat je mješavine kultura, vrsta i okusa. Kuhanje je način izražavanja ljubavi, ujedinjuje obitelj i u ovom slučaju uspijeva ujediniti hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi. Hvala Glasu Hrvatske što nam omogućuje promociju naših aktivnosti - zaključuje Patricia Avila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji.

Patricia Avila Kuljiš o tečajevima hrvatske kuhinje u Boliviji

Patricia Avila Kuljiš o tečajevima hrvatske kuhinje u Boliviji

3:54

 

Kiflice

sastojci:

250 gr brašna

150 gr mljevenog šećera

200 gr maslaca bez soli

250 gr mljevenih badema

1 jaje

2 žumanjka

vanilija

sol