Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske

- Predivan događaj, naučila sam o kineskoj kulturi čaja, koja uistinu ima dugu i zanimljivu priču... naučila sam puno stvari kojeo nikad nisam prije čula ni znala... - govori Marijana Juričić. Nedavno je sudjelovala na kulturnoj radionici o kineskom čaju u organizaciji lokalne stambene zajednice Sanlitun.

"Gdje stranci najčešće žive u Pekingu?“ – jedno je od najčešćih pitanja stranaca kad stignu u glavni grad Kine. Da su neko vrijeme proveli u Pekingu, svi bi dobro znali za jedno mjesto: Sanlitun.

San(三) na kineskom znači „tri“, Li(里) je pola kilometara, a Tun(屯) znači gradić ili okrug. Mjesto se nalazi u sjeveroistočnome djelu grada Pekinga, a dobilo je taj naziv jer je udaljeno „Tri Li“, odnosno kilometar i pol od samoga centra grada ili Zabranjenog grada. Od 60 i 70-tih godina prošlog stoljeća tamo su građene kuće i zgrade poput sjedišta veleposlanstava, ali i stambene zajednice za diplomatsko osoblje. Nakon toga, Sanlitun je polako postao mjesto u kojemu živi sve više stranaca. S time su došli i barovi, trgovački centri te drugi kompleksi zabavne i modne djelatnosti.

Radionica na kojoj je Marjana bila gost bila je uživo emitirana putem Douyina, odnosno kineske verzije TikToka čime je osvojila veliku pozornost Pekinžana, ali i stranaca koji žive u Pekingu.

Gospođa Yu Li je jedna od organizatora i voditeljica radionice: - Željeli bismo putem ove radionice sudionicima i gledateljima predstaviti kulturu i tradiciju čaja kao i kompleksan proces uživanja čaja, da tako i naši strani prijatelji i susjedi saznaju više o kulturi čaja za koju se mnogi od njih zanimaju. Kad se pojavio čaj tijekom pettisućgodišnje civilizacije kineskoga naroda? Kako je čaj postao dio svakodnevnice Kineza? O tome postoji jedna legenda...“

Gospođa Li Xiaoqian je na radionici konkretno predstavila kulturu, povijest i navike pijenja čaja. Ona je poznata predavačica znanja o čaju u Pekingu.

- Osim o pripremi samoga čaja, priča o različitim čajevima i o tome kako ih piti, za što su dobri… vrlo, vrlo zanimljivo, i vrlo poučno - govori Marijana Juričić. 

Ta radionica je jedna u nizu serije kulturnih radionica stambene zajednice Sanlituna. Tijekom prijašnjih radionica gospođa Yu surađivala je i s drugim stranim gostima koji žive i rade u tome djelu Pekinga. Posebno hvali našu Hrvaticu: - Marijana je sjajna, vrlo je zanima kineska tradicionalna kultura. Čini mi se da je tijekom cijele radionice razumjela sve predstave, a zahvaljujući znanju jezika ona je i dosad dosta znala i o kulturi čaja. Silno me veseli što je upravo ona naša gošća i zbog toga smo sretni! Vjerujem da bi mnogo drugih hrvatskih prijatelja željelo saznati više o kineskoj kulturi. Očekujemo da baš na takav način razmijenimo naša znanja o čaju.

Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske

A predavačica Li i njezina prezentacija na radionici ostavile su snažan dojam na Marijanu: - Rekla bih da ona u istinu dosta toga zna o čaju i povijesti čaja, zapravo ona i njezino znanje ostavili su zaista dubok dojam. Posebice mi je zanimljivo bilo slušati o tome u kojim prilikama i u koje doba godine se pije pojedina vrsta čaja - na primjer bijeli se čaj može piti kroz cijelu godinu, ali zeleni i crni čaj ne. S naše strane gledajući  to ne bi bilo povezano, ali kad čuješ nju kako ona ispriča kad i kako se može piti koji čaj, onda zapravo shvatiš da to zaista ima nekakvoga smisla. To je na mene ostavilo dubok dojam zato što to su stvari koje nisam prije uopće znala.

Marijana je već skoro 11 godina u Kini, a takva prezentacija kulture čaja za nju više nije nešto nepoznato: - U Hrvatskoj mi imamo naviku više piti kavu, tako da sam ja naučila piti čaj i zavoljela piti čaj u Kini i moji prijatelji kada smo se preselili u Kinu upoznali su me s čajem i odveli u jednan prostor sličan ovome današnjem, u Kuću čaja, gdje smo imali uistinu jednu zanimljivu prezentaciju. To je dobro zato što kušate čaj prije nego što ga kupite... to je zanimljivo.

Čaj je postao obvezni poklon obiteljima i prijateljima kada se Marjana vraća u Hrvatsku. Kako ističe, svi su oni vrlo dobro prihvatili čaj: - Sad nosim čaj za poklon u Hrvatskoj i zapravo je iznenađenje kako svi vole taj čaj, tako da danas kad idemo u Hrvatsku uvijek imam ljude koji naruče nekakav poseban čaj, neku vrstu koja se možda ne može naći u Hrvatskoj, ali u Kini je vrlo jednostavna za nabaviti.

Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske

Marijana misli da je ispijanja čaja zdravo, a tu je "tajnu" otkrila promatrajući ten dviju Kineskinja na radionici: - Čini mi se da je ispijanje čaja povezano sa zdravim životom. Primjerice, kad pogledate gospođe koja tu u društvu sjedi sa mnom... one izgledaju iznimno, njihva koža je predivna... mislim da je to sve zbog toga što konzumiraju dosta čaja. To ću i ja sad probati.

Nakon učenja znanja o kineskom čaju i uživanja, na kraju radionice gospođa Yu preko Marijane uputila je i poziv hrvatskim prijateljima: - Sanlitun je mjesto gdje se sakupljaju različite mode, kulture i trendovi, ovdje žive prijatelji iz raznih zemalja, naravno, svaka zemlja ima svoje tradicije i kulture, zato očekujemo da Sanlitun bude i platforma za razmjenu različitih kultura. Također očekujemo da će Marjana doći s više svojih hrvatskih prijatelja u Peking u Sanlitun, da ovdje upoznate i uživate u kineskoj kulturi.