Foto: Mirjana Žugec Pavičić Foto: Mirjana Žugec Pavičić

U Hrvatskome zagorju, Međimurju, Podravini i Slavoniji u vrijeme blagdana se uz perad pripremaju mlinici – jednostavno tijesto u koje idu brašno, voda, sol i u nekim inačicama jaja. Ta vrsta tjestenine nekad se pekla na gornjoj ploči peći na drva, a postupak pripreme je jednostavan: prelijeva se posoljenom vodom ili kokošjom juhom te procijeđena se pomiješa umakom od pečene peradi.

Na blagdanskim stolovima obavezni su i štruklji ili štrukli koje Udruga za zaštitu očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja" nastoji zaštiti i na europskoj razini, a već su potvrđeni na nacionalnoj listi. Štruklji su tradicijski slani ili slatki desert, tijesto s različitim punjenjima, najčešće sirom, bućom ili jabukama ili jedinstveno za selo Ljubeščicu u Varaždinskoj županiji - protisnutim krumpirom pomiješanim s mljevenim orasima.

Članica udruge Ivona Horvat predstavlja proizvodnju smrznutih zagorskih štruklji spremljenih s puno znanja, vještine i tradicijskih okusa starine za koji su zaslužni isključivo lokalni proizvođači.

- Proizvodimo štruklje koji su napravljeni po specifikaciji, radimo prema načinu izrade koji je najbliži starinskom i ručno je vučeno tijesto, a poštujemo moderne načine proizvodnje. Vjerujemo da su oni najbliži po okusu i izgledu na starinske zagorske štruklje i da svi koji su iz našeg zavičaja prepoznaju to kao izvorni proizvod, isto tako i oni koji ih prvi put kušaju.

Sve proizvode koji su nam potrebni za izradu štruklji, sir, vrhnje, jaja, nabavljamo od lokalnih proizvođača i to je posebnost koji nema niti jedan drugi proizvođač. Na taj način potičemo lokalne proizvođače i poljoprivrednike i ono što čini dušu zagorskih štruklji nabavljamo u Zagorju.

Osim tih sirovina, važno je da su štruklji rađeni ručno, tijesto se ručno razvlači i to je jednostavno vještina koja se kroz generacije prenosi s koljena na koljeno u zagorskim obiteljima. Vučeno tijesto je tanko i prozirno i kod pečenih štruklji odaje dojam lisnatog tijesta. Za tako tanko tijesto je potrebno puno iskustva i znanja da se može na taj način razvlačiti i da ono ne puca, da nema zadebljanih rubova i slično - objašnjava Horvat.

Proizvođač zagorskih mlinaca i predsjednik Udruge Tradicija zagorja Matija Gulija govori o počecima Udruge i njihovim nastojanjima. 

- Udruga Tradicija Zagorja postoji od 2012. godine, znači sedam godina, članovi marljivo rade na zaštiti tradicionalnih zagorskih proizvoda. Dosad smo uspjeli u zaštiti zagorskih mlinaca, zagorskih štruklji, zagorski mlici imaju zaštitu geografskog podrijetla na europskoj razini, zagorski štuklji na nacionalnoj, radi se o tome da i oni dođu do te europske markice. Udruga radi na promociji zaštićenih proizvoda tako da sudjelujemo na različitim manifestacijama i sajmovima, razgovaramo s našim kupcima, prezentiramo našu tradiciju.

Zaštićeni proizvodi definirani su specifikacijom proizvoda, pojašnjava Gulija. Udruga je htjela, kaže, da se poštuju glavni elementi proizvoda poput ručno razvlačenih tijesta i pečenje mlinca na tablama. 

- Naravno, sve mora biti domaće: sir, jaja, vrhnje. To smo htjeli zaštititi kroz specifikacije, ljudi koji kupuju te zaštićene proizvode znaju što stoji iza tog proizvoda, način na koji je proizvedeno i to im je garancija da su kupili doista nešto tradicionalno - objašnjava Gulija. 

Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela

Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela

30:00