Foto: Matis.hr Foto: Matis.hr

Matičina Zimska škola hrvatskog folklora otvorena je 30. siječnja 2021.

Svečano otvaranje uveličao je Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika koja ove godine slavi 70 godina uspješne suradnje s Hrvatima izvan RH, tako da je Škola uvela HMI u ovu obljetničku godinu. Marić je, uz pozdrave glavnom voditelju Andriji Ivančanu i timu predavača, istaknuo rekordni broj seminaraca u ovoj prvoj online školi: - Više od dvjesto sudionika potvrdilo je značaj ovog programa, a vaša energija i ljubav prema folkloru pokazuje značaj tradicijske kulture za očuvanje kulturnog identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u BiH te hrvatskim zajednicama diljem svijeta. Mnogi biraju folklor za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom narodu, a njegova ljepota je i u dinamici, estetici, mogućnosti izražavanja osjećaja i u društveno-zabavnom kontekstu. Mi u Matici znamo da je tradicijska kultura uz jezik jedan od najvećih identitetskih određenja Hrvata izvan RH  i upravo zato ga pomno njegujemo i uz programe poput ove škole pomažemo vam u vašim nastojanjima da očuvate sjećanje na domovinu Hrvatsku. Svjesni smo da je folklor prisutan na svim kontinentima, što je još jedna potvrda da je to univerzalna svehrvatska priča, a u povezivanju sa svojom domicilnom državom, domovinom svojim predaka, Hrvatska matica iseljenika daje svoj doprinos njegovanju ove kulturno-umjetničke djelatnosti kao oblika svehrvatskog identiteta.

Uz želje za uspješnim interaktivnim sudjelovanjem na školi ravnatelj je nagovijestio i proslavu 70. godina uspješne suradnje s iseljeništvom te pozvao sve zainteresirane da se uključe.

Seminarce je pozdravio i programski voditelj prof. Andrija Ivančan i zahvalio svima što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su nazočili i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav Martinić, voditelj Tradicijskih glazbala, Goran Knežević, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica koji su uz Katarinu Medarić, Nenada Milina, maestra Sinišu Leopolda  i Vedrana Vidovića predavači na Dinarskoj zoni.

Od gostiju se pridružio i Petar Hacegan, član savjeta Vlade za Hrvate izvan RH za Rumunjsku, iz koje se po prvi put na školu prijavio cijeli tamburaški ansambl KUD-a Klokotič.

Zahvalio je riječima: - Uz najiskreniju zahvalnost na otvorenosti i potpori koju nam Vi, prof. Mariću i Vaša Kuća pružate putem Odjela za kulturu i rukovoditeljice mr. sc. Snježane Jurišić, u ime svih polaznika – članova Kulturno umjetničkog društva Klokotič – voditelja Mihaia Vatava i svoje osobno, slobodan sam Vam iznijeti zahvalnost što ste nam omogućili pristup nadasve radionicama Tambura te svim ostalim radionicama u okviru online programa Zimske škole hrvatskog folklora – Dinarske zone. Kvalitetna organizacija, svestrane kompetencije profesorice Snježane Jurišić, stručnost i ugled voditelja, raznovrsnost vrsnih sadržaja, posve će sigurno potpomoći ne samo boljem upoznavanju kulturne baštine Republike Hrvatske već i promicanju kontakata, razmjene i uzajamnom obogaćivanju različitih sudionika, to jest pridonijet će koheziji pripadnosti hrvatskoj kulturi i civilizaciji.

Rekordni broj polaznika došao je iz 16 zemalja: Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Srbije, BiH, Kanade, SAD-a, Argentine, Brazila, Bolivije, Australije, Slovenije, Rumunjske i iz domovine. 

Uz predavače, sudjelovali su i gosti: članovi KUD-a Rogoč iz BiH, Verica Draženović Dasović sa članovima FD Otočac, obitelj Džepina iz Novog Travnika koja je predstavila tradicijsko ruho iz svoje zbirke, članovi KUD-a Koledišće iz Jezera i mnogi drugi, a svakako treba spomenuti i asistente iz hrvatskih zajednica s udaljenih meridijana Paulu Lorenu Espinosu Alvarez iz KUD -a Jorgovan iz Argentine.

Umjesto završnog nastupa objavljena je snimka dinarske narodne pjesme nastale od zajedničkih pjevnih zapisa polaznika Škole pod umjetničkim vodstvom Kristine Benko Markovica te video-uradak tamburaške sekcije, u kojoj su svirači svoju dionicu snimili u Švedskoj, Argentini, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i po prvi puta na Školi u Brazilu – pod palicom maestra Tibora Buna.

Foto: Matis.hr

Bila je to jedinstvena digitalna Škola hrvatskog folklora koja je ispunila sva očekivanja polaznika i u ovim vremenima pandemije, potresa, izolacije i distance bar povezala veliku folklornu obitelj zaljubljenika u hrvatsku tradicijsku kulturu. Zahvale i dojmovi nisu izostali: "Pozdravljamo vas Matica Iseljenika Hrvatska… čudesno važan posao “očuvanje kulture koja čuva državu” zemlja ne postoji bez naroda.  hvala na pozivu za naš obitelji na Zimska Skola. Hvala Tibor Bün i svima novi prijatelji…hvala Hrvatska!!!", Agnel Luis Kufner, Brazil;

Puno hvala Hrvatskoj matici iseljenika na organizaciji ZŠF i svim predavačima .Bilo je to jedno vrlo pozitivno iskustvo pod ovim prilikama sudjelovati. Bila nam je čast i ujedno čestitamo na 70-oj obljetnici. Srdačni pozdrav svima, Zdenka i Tadija, HKZ Croatia Hamburg;

Novo hvalevrijedno iskustvo, a da ne spominjem o očuvanju nasš tradicije, običaja, folklora. Svaka čast organizatorima Hrvatskoj matici iseljenika, profesorima, voditeljima, predavačima, vama Snježana pogotovo. Nista nije nemoguce, bitna je volja; Nensy Vukojević Šošić;

Hvala na pozivu. Bio je to izvrsno organizirana Škola s predavačima-ekspertima i koordinatorom gđom Snježanom koja je učinila sve da ovogodišnja online ZSHF uspije i da se ova lijepa tradicija nastavi i traje u ova “olovna” vremena“, Branislav Antov Mikulić, Nizozemska;

Hvala od srca, za nas koji živimo izvan domovine, jako je važno da možemo nešto učiti tako, i vježbati i biti u kontakti s kulturom. Pozdravi iz Argentine. Karen Bauk.

(Tekst: Snježana Jurišić/Matis.hr)