Didi s Kamešnice (Foto: Monika Vrgoč) Didi s Kamešnice (Foto: Monika Vrgoč)

U selima podno planine Kamešnice, duboko u Dalmatinskoj Zagori već stoljećima na neobičan način pokazuju se šarene, bučne, raskošne, šaljive pa čak hrabre i "osvetnički raspoložene" maškare.

Svako podkamešničko selo sudjeluje u godišnjem ophodu 'mačkara', kako kažu u cetinskome kraju. Isključivo muškarci svih uzrasta nositelji su pokladnih običaja. Prerušavanjem u životinjske likove i simulacijom promjene spola, čuvaju tradiciju dugu stoljećima.

(Foto: Monika Vrgoč)

Didi s Kamešnice

6 fotografija

Pokladni ophod počinje u selu Gljevu, kolonom šarenih i bučnih ovnova, poznatih kao Didi. Po njima je ime dobila i udruga koja čuva i njeguje tamošnje pokladne običaje – Didi s Kamešnice. Pokladni ophod mačkara iz podkamešničkih sela na popisu je zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Didi s Kamešnice bili su posebna atrakcija i ove godine, kada su zajedno s mačkarama iz cijele Cetinske krajine prošli ulicama Sinja, gdje ih je pozdravio razdragani puk. Uz smijeh i šalu, neizbježna dobacivanja okupljenog naroda, mačkare su iskoristile jedinstvenu priliku da kažu što im srce tišti. I pri tome, nisu štedjeli nikoga. U mačkarama nema kavalirštine, nema isprika, nema ustručavanja, pa su i političari mogli čuti što se Didima pod kapama skupilo.

15. travnja u Sinju počinje šestodnevni Međunarodni znanstveni skup s temama tradicijske glazbe, migracija i maškara u jugoistočnoj Europi. Jedna od tema skupa bit će i Didi s Kamešnice. Organizator je Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Etnomuzikolog Joško Ćaleta o znanstvenome skupu u Sinju (Novinarka M. Ivković)

Etnomuzikolog Joško Ćaleta o znanstvenome skupu u Sinju (Novinarka M. Ivković)

10:57