Bodulski presnac Laure Vančine iz Kornića na otoku Krku (Foto: Laura Vančina) Bodulski presnac Laure Vančine iz Kornića na otoku Krku (Foto: Laura Vančina)

Naše bake pripremale su slastice od onoga što su u tom trenutku zatekle u kuhinji, kako bi iskoristile namirnice, ali i uštedjele novac. Na sličan način nastao je recept bodulskog presnaca, star više od stotinu godina.

Tradicionalna slastica s otoka Krka nastala je od vrlo malo namirnica koje su tada imali, ali i kako se ne bi pokvario te kako bi se iskoristio svježi mladi ovčji sir. Danas, kao i nekad, priprema se u proljeće kada je glavni sastojak presnaca najsvježiji ovčji sir.

Nema dobrog presnaca bez kvalitetnog mlijeka (Foto: screenshot hrt.hr)

Koliko ima mjesta na otoku Krku, gotovo toliko ima različitih načina pripreme ove slastice. Negdje je zovu presnac (Kornić), negdje presnoc (Dobrinjština) ili presnec (Vrbnik i Omišalj), ali svima  je zajednički vrhunski okus proljetne slastice.

Kako se ime presnaca razlikuje diljem otoka Krka, tako se i svojim sastojcima razlikuje od domaćinstva do domaćinstva. Uz nezaobilazan svježi sir i jaja, svaka kuća presnacu dodaje svoj sastojak ili različit način pečenja.

Laura Vančina iz Kornića recept je naučila od bake koja je svoje znanje prenijela na nju i sestru. U njihovoj obitelji presnac se priprema sa svježim ovčjim sirom koji mora biti star jedan dan, istaknula je Laura. Proteklih godina ga kao specijalitet pripremaju tijekom cijele godine, ali najbolji je onaj proljetni, naravno zbog mladoga sira. Izraz bodulski u početku je označavao samo krčko područje, a danas se proširio na cijeli otok te se često koristi izraz Bodulija.

U Korniću na Krku tradicionalno se održava i Fešta od presnaca na kojoj kuharice predstavljaju presnace prema starim receptima svojih obitelji. Recepti i okusi su različiti, a sladokusci bodluskog presnaca kažu da je tajna u pripremi najboljeg u siru, izradi tijesta i krušnoj peći bez koje je nezamislivo ispeći tu jednostavnu slasticu. Na Fešti od presnaca sudjeluju i domaćice iz okolice Rijeke u kojoj se priprema slani presnac, a često nastupaju i žene iz Bosne i Hercegovine sa svojom verzijom presnaca. Laura svake godine svoj presnac predstavlja na Fešti od presnaca, a ovo je obiteljski recept za pripremu tradicionalne slastice.

Nekada kolač za siromašne danas delicija i za istančane okusne pupoljke

Za koru presnaca potrebno je 500 grama margarina, 1 kilogram brašna, 2 jaja, prstohvat šećera, mlako mlijeko prema potrebi i jedna vrećica kvasca. Nadjev se radi od dva kilograma mladog ovčjeg sira, 120 dekagrama šećera, 16 žumanjaka, 1 kilograma oštrog brašna,1 decilitra maslinova ulja, soka od limuna, korice od 4 limuna, 3 vrećice praška za pecivo, 1 vanilin šećera te 500 grama margarina.  

Svaka kuća ima svoj način spravljanja presnaca (Foto: screenshot hrt.hr)

Za izradu kore potrebno je u posudi zajedno pomiješati glatko brašno, suhi kvasac, malo soli, margarin, jaja i mlako mlijeko. Kada tijesto bude jednolično, pokriti krpom i staviti u hladnjak na 15 minuta. Tijesto podijeliti na tri jednake kuglice pa ostaviti sa strane dok pripremite nadjev.

Za nadjev presnaca potrebno je prvo naribati mladi ovčji sir i limun te iscijediti limunov sok. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka te ih istući u snijeg. U jednu posudu pomiješati brašno i prašak za pecivo, a u drugoj većoj posudi izmiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. U izmiješane žumanjke i šećer dodati margarin i nastaviti miješati uz dodavanje maslinovog ulja. U sve to umiješati sir te dodati iscijeđeni limunov sok. Postupno u tu smjesu dodavati brašno, istučene bjelanjke i na kraju naribanu limunovu koricu.

Za tu se slasticu koriste starinski tanjuri, no slobodno se može ispeći u drugom kalupu za tortu.

Svaku kuglicu tijesta potrebno je razvaljati u krug, debljine oko 5 milimetara. Tijesto treba biti veće od tanjura u kojem će se peći jer će biti potrebno preklopiti nadjev. U sredinu tijesta stavi se trećina pripremljenog nadjeva te se preklopi rubovima tijesta. Kako bi kolač dobio karakterističan oblik bodulskog presnaca, potrebno je "uštipnuti" tijesto svakih 5 centimetara.

Kolač se peče na 180 stupnjeva 45 minuta odnosno dok ne porumeni. Pečeni presnac ukrašava se šećerom u prahu prije posluživanja. 

Rade ga i u Bribiru i Matuljima, u Lici mu dodaju sir škripavac, a postoji i njegova carska inačica. Carski presnac, punjen sezonskim orašastim plodovima, prvi je put poslužen austrijskoj carici Sissi i caru Franji Josipu I. 1856. godine tijekom otvaranja pulskog brodogradilišta. U njegovoj prkhosti i voćnoj aromi uživali su i njemački car Wilhelm I., rumunjski kraljevski par Karol I i Elizabeta, balerina Isidora Duncan, pisac Antun Petrov Čehov, a danas to čine zvončari i ostali gosti kvarnerskog kraja.