Balom do Večernjakove domovnice

„Jako smo ponosni na  odluku stručnoga žirija o dodjeli nagrade Večernjakova domovnica našem 74. po redu Hrvatskom balu u Beču, čije je virtualno izdanje proglašeno „Najznačajnijim događajem godine“. Svjesni toga da ulažemo puno truda i snage u organizaciju ovog tradicionalnog bala na tlu Beča s jakom hrvatskom natuknicom, a koji je bez sumnje jedna od najznačajnijih integrativnih priredbi u Beču, ipak smo jako ugodno iznenađeni da nas se i na ovakav način primjećuje u širokom spektru važnih i velikih hrvatskih događaja izvan hrvatske matice i širom Europe, rekao je glavni koordinator Hrvatskoga bala Petar Tyran.

I za nas je ove godine zbog pandemije koronavirusa poseban izazov bio u izuzetno teškim uvjetima ostvariti nešto u smislu našeg Hrvatskog bala, već etabliranog u austrijskom društvu i šire. U konačnici smo se, kako bi održali kontinuitet održavanja, morali prilagoditi trenutačnoj situaciji i priredbu preseliti u digitalni svijet, te smo naš bal prezentirati virtualno. I to, uz posebni kulturni program, izveden u predivnom bečkom Parkhotelu Schönbrunn, gdje se bal i inače održava.

Lidija Novak (intervju: Snježana Herek)

Lidija Novak (intervju: Snježana Herek)

4:29

Statistički podaci pokazuju da je ova online priredba održana putem internetskih kanala do sada pregledana gotovo 5000 puta. Pritom posebno želimo naglasiti da je cijeli kulturni program, od scenarija do muzičke i glumačke izvedbe, kao i snimanja bio najvećim dijelom u rukama naše mlade generacije. I na to smo posebno ponosni, jer na mladima svijet ostaje.

Ono što daje poseban značaj ovoj nagradi je da smo Večernjakovu domovnicu dobili upravo u godini kada Gradišće proslavlja 100-obljetnicu pripojenja Gradišća Austriji. Za nas posebno važan i vrijedan detalj naglašavanja. Jer se ne smije zaboraviti da su gradišćanski Hrvati sustavan i državotvoran dio Republike Austrije (kao i Češke, Mađarske i Slovačke), uz stalno naglašavanje svojih korijena i u želji za čim boljim i užim vezama, kako s hrvatskom maticom, tako i s hrvatskim iseljeništvom, s kojim smo sada i putem Večernjakove domovnice još uže i bolje povezani.
Osvojena Večernjakova domovnica potvrda da gradišćanski Hrvati ni u vrijeme pandemije koronavirusa ne prestaju sa svojim radom i ciljevima na očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta, koji već pet stoljeća uspješno njeguju i promoviraju izvan njihove pradomovine Hrvatske.