foto: Danja Lakić Budimir/ustupljena fotografija foto: Danja Lakić Budimir/ustupljena fotografija

Na natjecanju su sudjelovale ekipe: Srima, Gaćelezi, Povljana Pag, Velo Grablje Hvar, Šibenik, Brnaze- sinjski kraj,  Prvić Luka, Gardun - triljski kraj s dva predstavnika te Šapjane s  ‘internacionalnim’ sastavom.

Žiri u sastavu Boris Šantić, Jadran Kale i Filip Šrajer drugo mjesto dodijelio je još jednoj ekipi triljskog kraja - Gardun, iz živopisnoga sela arheološke kulture, prošlogodišnjim organizatorima prvenstva - udruzi Gaius Laberius Gardun.

Po ‘zvizdanu’ i lipom danu zidalo se prema propozicijama natjecanja - u vremenu 2,5 sata sazidati podzid kamene gomile dugačak oko 7 metara, a visok 50 cm. Osim toga, ocjenjivala se čvrstoća i estetika suhozida.

Tim načinom natjecanja izgrađeno je gledalište na Domaćinovu 5-metarsku bunju, najvišu u Hrvatskoj. Sâm poluotok Srimu prekriva oko 500 km suhozida s dvjestotinjak bunja, suhozidnih ‘kućica’ koje su služile kao nastamba i kao sklonište.

Dan ispunjen zajedništvom, trudom, ljubavlju za očuvanjem tradicije, nakon natjecateljskog dijela i proglašenja pobjednika, nastavljen je u druženju i zajedničkom zasluženom ‘obidu’ na arheološkom nalazištu Srima-Prižba.

Na kraju zahvala svima sudionicima kao i onima bez kojih se ne bi održalo ovo prekrasno prvenstvo  - LAG More 249, 4grada Dragodid, Muzej grada Šibenika koji zajednički poručuju: pridružite nam se dogodine!

--- BEZ NASLOVA ---

4. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida (foto: Danja Lakić Budimir)

14 fotografija

(Danja Lakić Budimir)