Foto: mosaicoitalocroato.com Foto: mosaicoitalocroato.com

Projekt je zaživio tijekom mnogobrojnih susreta moliških Hrvata i članova Udruge ''Hrvatsko-talijanski mozaik Rim'' s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta unutar te manjinske zajednice. Njihov je moto zajedništvo. Raznim manifestacijama, od predstavljanja književnog stvaralaštva, promidžbe folklora i enogastro ponude organizatori će gostima pokazati kako se čuva hrvatska baština na talijanskom teritoriju.

Prvi Molizaiko držan je u Kruču prošle godine (Foto: mosaicoitalocroato.com)

Tijekom dva dana manifestacije gosti će imati prigodu upoznati lokalno stanovništvo koje pola stoljeća brižno čuva običaje svoje predaka, koji su u bijegu pred Turcima, naselili jug Italije, sela Mundimitar, Kruč i Filić.  

- Molize je autentični sretni zeleni otočić u srcu Italije, a moliški Hrvati jedinstven narod koji je tijekom burnih vremena hrvatske i talijanske povijesti uspio sačuvati svoju autohtonost kroz običaje i  jezik star gotovo 600 godina, ''Na našo'' – rekla je idejna začetnica projekta '"MOLIZAIKO 2"' Antonella D'Antuono, predsjednica kulturno-umjetničke udruge "Jedna Musika" iz Kruča. 

Foto: Glas Hrvatske  

Za koordinaciju i realizaciju projekta zadužena je ''Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim'', a u realizaciji projekta sudjeluju hrvatske udruge koje djeluju u Molizeu: Kulturno-umjetnička udruga "Na našo" iz Mundimitra, Kulturno-umjetnička udruga "Isola Croata" iz Kruča i Udruga "Naš život" iz Kruča.   

Manifestacija koja će potrajati dva dana završava enogastronomskom promidžbom autentičnih proizvoda zajednice iz mjesta San Felice (Filić).