Meduze, harpije i grifoni u Klovićevim dvorima

Većina je spomenika iz fundusa Arheološkog muzeja Narona, ali su prikazani i nalazi koji se čuvaju u arheološkim muzejima u Zagrebu, Splitu i Zadru. Neke od spomenika donirali su mještani, a dio nađenih artefakata objedinjeni su u zbirku slučajnih nalaza bez točnih podataka. Zajedničko im je svima da prikazuju fantastična bića grčko-rimske mitologije, poput hipokampa i drugih morskih bića, Meduze, Pegaza, Kerbera, zloduha Harpije i grifona. 

Riječ je o skulpturama (kipovima careva Augusta i Tiberija), reljefnim prikazima na nadgrobnim spomenicima, svjetiljkama, novcu, aplici, kozmetičkoj kutiji i gemi. Izrađeni su od kamena, keramike, metala, kosti i staklene paste, a datiraju se u kasnorepublikansko i rimsko carsko razdoblje.

Izložba je vizualno upotpunjena ilustracijama i video projekcijom fantastičnih bića, a popraćena je i prigodnim katalogom. 

Arheološka iskapanja antičke Narone u mjestu Vid kod Metkovića provode se tijekom posljednjih stotinu i pedeset godina. Izniman položaj naselja na vrhu riječne delte osigurao je prerastanje Narone u jedno od najvažnijih trgovačkih središta na istočnoj obali Jadrana. 

Arheološki muzej Narona prvi je muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ, na mjestu ostataka rimskog hrama Augusteuma (Foto: a-m-narona.hr)

Pronađeni arheološki nalazi ukazuju da je ovaj antički grad imao dobre trgovačke veze, a bogati i vrijedni uvezeni predmeti govore o golemoj ekonomskoj moći stanovništva te snazi i važnosti za šire okruženje Narone kao trgovačkog središta.

Izložba, organizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Narona, moći će se razgledati do 12. studenoga.