Mističnu stranu Zagreba otkrijte u šetnji s Gornjogradskim coprnicama (Foto: Gornjogradske coprnice/Facebook) Mističnu stranu Zagreba otkrijte u šetnji s Gornjogradskim coprnicama (Foto: Gornjogradske coprnice/Facebook)

Ukoliko ste ljubitelj dugih noćnih šetnji zagrebačkim ulicama, vjerojatno ste susreli jednu od četiri Gornjogradske coprnice na Opatovini ili penjući se uz Mlinske stube.  Lako ih je prepoznati - odjevene su u crne plašteve s fenjerom u ruci, a okupljeni koji ih prate imaju vještičje šešire na glavama. 

Noćne kulturno edukativne šetnje putovanje su u prošlost koja započinje srednjim vijekom i prvim zagrebačkim vješticama. Obilazak znamenitih gradskih lokacija započinje u 21 sat, kada padne gusti mrak i kada vještice izlaze na ulice. S fenjerom u ruci i tiho govoreći, jedna od Gornjogradskih coprnica turiste odvodi putem magije izvan stvarnosti. Tijekom šetnje, pričama i interaktivnim sadržajima, vještice vraćaju turiste u vrijeme Matije Gubca, spaljivanja vještica, crkvenih tajni, ljubavnih napitaka i čarobnjačkih trikova.

Na gornjogradskim ulicama saznat ćete kakve veze ima zagrebačko sjemenište sa Črnom Školom (Foto: Gornjogradske coprnice/Facebook)

Svaka vještica specijalizirana za jednu vrstu magije, otkriva svoju priču. Danijela poznaje najskrivenije kutke Zagreba i zna sve vještičje tajne, a Martina uz čarobne napitke priča mističnu povijest Gornjeg grada. Mirka svojim grofovskim ponašanjem otkriva tajne nekadašnjih plemića, a Suzana sve četiri vještice povezuje svojim tajnim znanjem.

Svaka šetnja mračnim ulicama donosi novo iskustvo svakome tko prošeće s Gornjogradskim coprnicama, a za petak 13. zagrebačke vještice pripremile su čarobne darove i "novi pogled na Zagreb".