(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Zlatnu medalju za inovaciju "Punjenje pametnog telefona pomoću statičkog elektriciteta ljudskog tijela" u kategoriji mladih inovatora dobio je Dorian Crnoja iz Srednje tehničke škole Fausta Vrančića pod mentorstvom profesora Mladena Marušića.

Riječ je o narukvici koja obnavlja bateriju pametnoga telefona uz pomoć energije tijela. - Kada napravite kratki spoj između elektroda sa žicama, dokazujete da tijelo ne reagira kao sklopka i da se unutra ne nalazi baterija - objasnio je Dorian. Mobitel se zatim počinje puniti 4 i pol do 6 sati na dan, ovisno o reakciji tijela. 

Profesor Mladen Marušić s darovitom djecom radi već 20 godina. - Njegov patent je najvjerojatnije svjetska inovacija. U ovome trenutku nismo svjesni opsega i dometa koji predstavlja. U našoj školi postoji program za nadarenu djecu već dvadeset godina i meni je čast raditi s ovim mladim talentiranim ljudima - rekao je Marušić. 

Pametna narukvica za tržište još nije spremna, no Dorian smatra da bi za nekoliko mjeseci - kada se usavrši - mogla biti u svakodnevnoj uporabi. 

Dorian Crnoja (Foto: screenshot/HRT)

Na 70. jubilarnom sajmu u Nürnbergu ove godine predstavljeno je više od 850 inovacija iz 34 zemlje svijeta a sajam je posjetilo više od 30.000 posjetitelja, javlja inovatorstvo.com.

Hrvatski inovatori na jednoj od najpoznatijih i najstarijih međunarodnih izložbi dobili su tri zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji te nekoliko srebrnih i brončanih medalja.

U kategoriji inovatora pojedinaca zlatnom medaljom nagrađene su inovacije "Naprava za čišćenje, bojanje i održavanje stupova" inovatora Ervina Matića koja je nagrađena i posebnim priznanjem Korejske asocijacije za promociju inovatora.

(Foto: Pixabay)

Zlatnom medaljom nagrađena je i inovacija "Itherapy hybrid - pametni pročišćivač i modulator zraka" Inge Kovačić Sindik koja je dobila i posebno priznanje Europske asocijacije inovatora za najbolju inovatoricu. Zlatna je i inovacija "Mobilni bide" inovatora Milana Zrnića.

Brončane medalje dobile su inovacije "Vodom protiv vode" inovatora Tomislava Petrića i inovacija "Sok od limunske trave s aronijom i jabukom" inovatora Bože Ive Grginović.

(Foto: Pixabay)

Srebrne medalje u kategoriji mladih inovatora osvojile su inovacije "Višenamjensko prijenosno pojačalo" Kristijana Cvitića iz Srednje tehničke škole Fausta Vrančića također pod mentorstvom profesora Marušića te inovacija "Drveni svjećnjak" učenika Adrijana Mateše i Tomislava Gojšića iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac pod mentorstvom Jurja Sutlića i Ljiljane Lozančić.

Brončanu medalju osvojila je inovacija "Magnetski levitator s arduinom" Matije Petranovića i Josipa Grahe iz Tehničke škole Karlovac pod mentorstvom profesora Marjana Anića.

U kategoriji inovacija u industriji srebrnu medalju je osvojila inovacija Pressbox Thermo 10/100 Đure Horvata iz tvrtke Tehnix koja je ujedno dobila posebno priznanje Poljske asocijacije inovatora.

Udruga inovatora Hrvatske uručila je nagradu inovaciji "Legalight - kocke za građenje" – start up tvrtki iz Njemačke Sound & Lihght and Solutions koju je uručio predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić.

(Foto: Pixabay)

Predstavnik Udruge inovatora Hrvatske u Međunarodnom ocjenjivačkom sudu IENA-i ove godine bio je Zoran Barišić.

Hrvatski inovatori i ove su godine potvrdili izvrsnost i konkurentnost u međunarodnom okruženju te su na marginama Sajma održani brojni poslovni razgovori od kojih će mnogi zasigurno rezultirati konkretnim komercijalnim uspjesima.