Foto: Yarra Sculpture Gallery Foto: Yarra Sculpture Gallery

Izložba radova pod nazivom "Živuće umjetnine" australske umjetnice, rođene Zagrepčanke Anete Božić postavljene su u melburnškoj galeriji Yarra Sculpture, završno s 27. svibnjem. Tim je povodom, u razgovoru za SBS televiziju na hrvatskom jeziku, pojasnila važnost recikliranja u svom radu i svjesnost o zaštiti okoliša.

- "Smjesa" je jedan od najvećih radova na izložbi za koji je korišten palmin list kao posuda i ispunjen je različitim organičkim tvarima, uključujući kosti, obojane bojom za metal, graničice, sjemenke, plodovi i perje. Osim u galeriji, u kojoj ih je nekoliko, radovi vise izvan galerijskog prostora, na drvetu i možda će postati staništa za kukce – govori Aneta.   

Upravo zbog tih višestrukih mogućnosti korištenja, njezina umjetnička djela postaju – živuća.  

Foto: sbs.com.au

- Nadahnjujem se prirodom, volim koristiti organičke tvari. Ovi su predmeti dio serije nazvane "Neprirodni hibridi". Od životinja koristim kosti i školjke, od biljaka sjemenke, plodove, lišće, a od minerala boju. I sve se povezuje u propitkivanje granica u bijelom svijetu – dodaje Aneta.  

Materijale pronalazi svugdje – uz cestu, vrtove, na plažama, no to je uvijek ostatak biljke, njezin osušeni ili otpali dio, naglašava Aneta. Za potrebe rada nikad nitko nije stradao.

Stvara i u drugim tehnikama. Na ovoj izložbi predstavila je i nekoliko crteža, a posebno joj je draga fotografija za koju se i obrazovala.  

--- BEZ NASLOVA ---

Izloženi radovi Anete Božić

3 fotografija

Aneta je rođena Zagrepčanka, no odrasla je i obrazovala se u Canberri. Samo jednom je posjetila Hrvatsku, u ožujku 1991., tijekom Domovinskog rata. Planira ju posjetiti kako bi nadoknadila propuštene trenutke i istražila rodni kraj.  

Ove godine namjerava izlagati na nekoliko skupnih izložbi, a nada se i samostalnoj iduće godine.