Patricia Miloslavich (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Patricia Miloslavich (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

"Moj djed Marin Miloslavich podrijetlom je iz Dubrovnika, a moja baka Anka Vuinovich iz Beograda. Prije Drugog svjetskog rata otišli su u Argentinu. Pedesetih godina moj je djed otišao živjeti u venezuelanski glavni grad Caracas.

Kad sam bila dijete, moj je djed Marin uvijek bio prisutan na rođendanima, Božiću i nekim posebnim proslavama. Bio je vrlo elegantan čovjek, uvijek odjeven u odijelo i kravatu. Radio je u putničkoj agenciji u Caracasu.

Moj otac Stefi José Miloslavich Vuinovich rođen je u Argentini. Moja majka Isa María Stephany rođena je u Venezueli, roditelji su joj bili Nijemci. Moj je otac radio u međunarodnoj tvrtki u Venezueli a krajem osamdesetih osnovao je vlastito poduzeće. Bio je jedinac, a naš kontakt s hrvatskom zajednicom bio je vrlo ograničen” - ističe znanstvenica iz Venezuele.

Patricia Miloslavich (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Dr. Patricia Miloslavich morska je biologinja.

“Studirala sam biologiju na Sveučilištu Simón Bolívar u Caracasu te doktorirala oceanografiju u Kanadi na Sveučilištu u Quebecu u Rimouskom. Zatim sam 25 godina radila na Sveučilištu Simón Bolívar, gdje sam vodila laboratorij za morsku biologiju.

Prije pet godina napustila sam Venezuelu, zbog situacije kroz koju prolazi zemlja. Gotovo 5 godina živjela sam u Australiji. Od tamo sam koordinirala aktivnosti panela za biologiju i ekosustave Globalnog promatračkog sustava za ocean (GOOS), programa UNESCO-ove Međuvladine oceanografske komisije. U Australiji sam primila divnu vijest da sam dobila Polarnu nagradu za znanost, najprestižniju nagradu koja se dodjeljuje znanstvenicima u Venezueli” - napominje Venezuelanka s hrvatskim korijenima. 

Patricia Miloslavich (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Dr. Patricia Miloslavich dobila je novu dužnost.

“Postala sam direktorica Znanstvenog odbora za istraživanje oceana (SCOR), što me potaknulo da se preselim u Sjedinjene Države. Živim u gradu Newarku u državi Delaware. Preko 60 godina ova organizacija podipire oceonografiju i pomorske znanosti širom svijeta. Iako je pandemija paralizirala mnoge aktivnosti u svijetu, uspjela sam nastaviti svoj međunarodni koordinacijski rad kroz ured koji vodim od kuće.

Tijekom svoga istraživačkog i akademskog života obučila sam stotine studenata, objavila stotinja znanstvenih članaka i poglavlja knjiga, predstavila rezultate svoga istraživanja na više od 120 međunarodnih skupova te sudjelovala na raznim međunarodnim i međuvladinim panelima. Radi posla imala sam sreću putovati puno u mnoge zemlja svijeta.

Međutim, nikada nisam imala privilegij posjetiti domovine mog djeda i bake. Nadam se da ću to učiniti jednog dana.

S mnogo ljubavi šaljem vam veliki zagrljaj preko Glasa Hrvatske” - zaključuje dr. Patricia Miloslavich, znanstvenica iz Venezuele hrvatskih korijena.