Poduzetnica Danijela Balikić. (Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona) Poduzetnica Danijela Balikić. (Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Danijela Balikić živjela je u Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Grčkoj, Albaniji, Makedoniji, Nizozemskoj. I u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se s vojvođanskih salaša prvi put u svijet otisnula njezina obitelj.

Veći dio obitelji je bio u Chicagu i lijepo je odrastati tamo. Chicago je vrlo zabavan grad, koji ima puno izazova za dijete u smislu odrastanja, a ono što je jako bitno je taj dio obrazovanja - formalnog i neformalnog.

- Naučite da imate pravo na grešku. Netko vas konstantn podržava - ajmo naprijed! Imate tu neku energiju za napredak - ispričala je Danijela Balikić.

Američka su joj iskustva bila presudna. Naučila je, ističe, vjerovati u sebe i pobijediti strah od neuspjeha. Inovacija je temelj za razvoj čovječanstva, kaže ova poduzetnica pa se tako u svojim pedesetima i sama odlučila na velik zaokret u karijeri.

Tako je nastao patent koji ju je uvrstio među 100 najboljih svjetskih startupova na području zdravlja i medicine.

- Imunoalfa su tablete kobiljeg i kozjeg mlijeka sa dodatkom 5 ljekovitih biljaka. I to je nešto što je meni u biti jako puno pomoglo u mojoj borbi za zdravljem - kaže. 

Poslovni uspjeh dogodio se poslije teškoga životnog razdoblja u kojem je izgubila kćer i preživjela zloćudnu bolest. Vlastitu je borbu iskoristila kako bi poslije pomagala svima.

 - To je ta predivna inovacija, koja je potpuno prirodni proizvod, vrlo snažan, i što je najljepše pomaže ljudima. Istinski pomaže ljudima i to mi je ogromno zadovoljstvo koje dobivam iz svega toga - dodaje Danijela.

(Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Malo manje zadovoljstva pak pruža hrvatski poslovni mentalitet. Administracija koči, kaže, pa se čovjek ponekad osjeća kao da je zalutao u 19. stoljeće.

- U svim nekim većim zemljama, Njemačka, Francuska, svi podržavaju svog domaćeg poduzetnika, domaću proizvodnju i to je cilj. Međutim ovdje ne. Mali poduzetnici se moraju dosta namučiti. Tu vlada tko koga zna, a ja ne znam nikog - ističe.

Nedostaje nam zajednički cilj napretka, kaže, na koji je navikla radeći u inozemstvu. U Švedskoj je završila socijalnu pedagogiju. Kao stručnjakinja Europske komisije radila je s ranjivim skupinama - mladima i ženama, te ih usmjeravala, osnaživala.

Među mnogobrojnim priznanjima ističe nagradu Mreže hrvatskih žena ''Utjecajne hrvatske žene'', zbog koje se i poslovno povezala s danas dobrom prijateljicom, Heddom Martinom Šolom.

- Danijela nam se obratila na Institutu za Neuromarketing kako bismo napravili kvalitetna kognitivna i emocionalna i razna neuromarkentiška istraživanja njezinog proizvoda Imunoalfa. Ono što smo uspjeli s tim istaživanjem dokazati je kakva je emocionalna povezanost između brenda i njezinih klijenata, pošto je proizvod izuzetno inovativan i dobro plasiran, ne samo na našem tržištu, nego i u inzemstvu - istaknula je ravnateljica Instituta za neuromarketing Hedda Martina Šola

Hedda Martina Šola. (Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

- Tablete nisu izložene dodatku bilo kojeg kemijskog elementa i to je ta unikatnost zbog koje smo dobili sve te medalje, jer smo uspjeli ih zadržati u svom izvornom obliku i zato je to toliko snažno i zato tako djeluje - dodaje podzetnica Balikić.

Zajednička će istraživanja uskoro biti objavljena u jednom od uglednih međunarodnih znanstvenih časopisa, a njezin proizvod već puni police ljekarna diljem Europe. Uskoro bi mogao i u Aziji, skromno će Danijela.

- Moja je neka želja da stvarno stavim Hrvatsku na mapu - zaključuje Danijela.

Osim što je lijepo živjeti ovdje - tu dolazi inovacija, tu dolazi pamet, ideje. Toliko toga nam je na pladnju, od prirode dano, zašto ne bi to iskoristili?

Njezina je poruka vrlo jasna: sanjajte, ali se i odvažite, jer ako imate dobru ideju - možete uspjeti bilo gdje u svijetu. Njezin najveći uspjeh dogodio se baš u Hrvatskoj. Zato će i dalje na relaciji Osijek-Zagreb putovati, sanjati i stvarati, zaposliti mlade obitelji.