Foto: snimka zaslona/Pogled preko granice - Hrvati u BiH Foto: snimka zaslona/Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Upravo je završena izgradnja prve zgrade sa šest stanova za mlade obitelji, koji tu žele živjeti i raditi. Ana, Anela, Sanja i Ivana prve su četiri sretnice, koje su odmah na početku radnog i životnog vijeka uspjele uz dobivanje zaposlenja, riješiti i stambeno pitanje.

Foto: snimka zaslona/Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Ivana Dadić sa suprugom i četverogodišnjim djetetom, kao rođena Mostarka koja se udala u Čapljinu, život će nastaviti u najjužnijoj općini Federacije BiH, Ravnom, nakon što je nekoliko godina tražila posao.

- Nisam vidjela druge solucije osim odlaska preko granice, a po mom mišljenju je bolje doći u Ravno gdje je domaći narod i gdje se osjećam kao na svome - otkriva Ivana Dadić.

Uz posao, općinski stan na korištenje dobila je i obitelj Raič.

- Pružila mi se izuzetna prilika da se zaposlim ovdje u Ravnom. Ja sam je objeručke prihvatila. I eto, Ravno je malo mjesto, ali mjesto velikih mogućnosti za mlade obitelji, za mlade ljude - govori Sanja Raič.

Posebno se vesele što će u njihovoj stambenoj zgradi raditi i igraonica za djecu, u kojoj će im djeca biti na čuvanju dok su roditelji na poslu. A rođena Stočanka Anela Brać nakon završenog fakulteta, poput mnogih mladih, u potrazi za poslom odlazi u Dublin, gdje je radila kao odgajateljica u vrtiću. Dobro se kaže, zarađivalo, ali zov Domovine bio je jači.

- To mi znači ušteda vremena, jer ujutro ne moram voziti kad idem na posao i s posla. A znači uštedu i vremena i novca. Naravno, to je super da ti netko daje smještaj, samim tim i posao. Zasad namjeravam ostati u Ravnom, e sad što se može dogoditi u međuvremenu, ali sad, da, da - pojašnjava Anela. 

Pravnica Ana Kostić govori o svojoj situaciji.

- Javljala sam se na sve moguće natječaje koje sam upratila. Mjesto rada mi uopće nije bilo bitno. Te sam se tako javila i na natječaj koji je raspisala državna agencija za prijem pripravnika u općini Ravno i tako sam bila pozvana na razgovor te sam već tada osjetila jednu jako pozitivnu atmosferu i prepoznala mogućnost osobnog razvoja i napretka kroz rad u ovom okruženju - kaže.

Andrija Šimović, načelnik općine Ravno ističe kako je radostan "jer postoji interes mladih obitelji koji dolaze i žele živjet na prostoru općine Ravno, i mi upravo kroz natječaj koji smo provodili od početka ove godine za prijem djelatnika u općinske službe sukladno važećoj sistematizaciji iz uz posao koji smo ponudili onima koji su prošli na natječaju, htjeli smo da tu i ostanu, da tu i žive, da tu skrase svoje obitelji, normalno uz rješavanje stambenog pitanja", zaključuje. 

Stanove koje su sada dobili na korištenje, i u koje će useliti za oko mjesec dana, ovi mladi ljudi će kroz određeno vrijeme, uz povoljne uvjete moći i otkupiti.

Promišljajući demografsku i ekonomsku revitalizaciju ovog kraja, u općini Ravno itekako računaju na unuke i praunuke onih koji su pod raznim pritiscima tijekom turbulentnog dvadesetog stoljeća morali odavde otići. Ali tu je ostala njihova imovina, i plodne oranice u Popovu polju, ali i kuće, kućišta i okućnice u brdskom dijelu.

- U strategiji razvoja općine Ravno upravo je primat dan razvoju obiteljskih gospodarstava. Želimo animirat mlade ljude, mlade obitelji, koje vode podrijetlo s ovih prostora da svoje nekretnine, svoja imanja stave u funkciju. Imamo već sada primjere obitelji koji su već stavili u funkciju dio tih objekata. Međutim kapacitet ovog prostora je ogroman i vjerujem da će bit prepoznat kroz iduće vrijeme. I da će sve veći broj turista i gostiju dolazit i boravit na ovim prostoru, jer danas upravo u vrijeme problema s kovidom, odnosno korona virusom, činjenica da gosti sve više traže ruralne prostore,i sve više traže tamo gdje mogu bit dijelom izolirani ne samo zbog gužve, nego i svih drugih opasnosti i vjerujem da će takvi projekti biti što više u realizaciji - kaže Andrija Šimović, načelnik općine Ravno.

Za zaposlenike u općinskim službama, školi, policiji i domu zdravlja u toj općini planiraju nastaviti izgradnju stanova. Nakon što je u dvije godine završena prva zgrada, za drugu zgradu izrađen je projekt, te osiguran teren.

Reportažu autora Bože Vodopije pogledajte u emisji Pogled preko granice - Hrvati u BiH, od 20. minute.

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (08.09.2020.)

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (08.09.2020.)

25:00