(Foto: Sanda Pandža/privatna arhiva/s dopuštenjem) (Foto: Sanda Pandža/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Svoju je neobičnu životnu priču ukoričila u poluautobiografski roman ''Djevojka s kuferom''. Govori o djevojci koja bježeći od Titovog komunizma, a potom i Domovinskoga rata iz netom raspadnute države seli u vječni grad, Rim. On joj pruža utjehu, no europska prijestolnica nije Split. Bavi se manekenstvom i sa željom da iskoči iz visokih potpetica, upisuje visoku školu, a onda posve slučajno ulazi u visoko društvo i pronalazi svoj životni poziv.

(Foto: Sanda Pandža/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Najbolje se stvari u životu događaju slučajno

Profesorica hrvatskog i ruskog jezika i književnosti, radeći honorarno kao manekenka, u dvorcu Odescalchi u gradiću Bracciano upoznala je Mariju Teresu Venturini Fendi, kći modne ikone Ane Fendi, s kojom je postala velika prijateljica. Ona ju je preporučila princezi Mariji Pace Odescalchi, vlasnici istoimenog dvorca, kojoj je hitno trebala organizatorica vjenčanja. I tako je ''Djevojka s kuferom'' postala organizatorica vjenčanja slavnih. O njoj je pisao modni časopis ''Marie Claire'', snimao ju je talijanski RAI...

Mnogi bi pomislili da živi život iz bajke, jer kako sama kaže, radi s najboljim mogućim klijentom koji se zove ljubav, no taj poziv ima i drugu stranu medalje. Organizirala je vjenčanje Toma Cruisea i Katie Holmes te doživjela svojevrsno razočarenje nakon kraha njihova braka, no kaže da je u životu realna. ''Stvar ide dok ide'' i to je njezina krilatica. ''Kad nešto izgubi svoj sjaj, treba biti hrabar i to priznati''.

(Foto: Sanda Pandža/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Život je pun izazova

I sama ih svakodnevno doživljava. Radeći s bogatima i slavnima pred njom su velika iskušenja. Reći ''ne'' klijentu koji je odlučio reći sudbonosno ''da'' - u tom poslu jednostavno nije dopušteno.

Život bez začina nema smisla, a ona je je svoj odlučila zasladiti pisanjem. Trenutačno završava svoj drugi roman. Vodi tvrtku Sanda Pandža Events i Akademiju za organizaciju vjenčanja. Vlasnica je i producentica WIP Channela na platformi YouTube na kojemu emitira intervjue s uglednim poslovnim ljudima iz cijeoga svijeta koji planiraju ekskluzivne svadbe. 

U projekt ''SP EVENTS destination weddings'' želi uključiti i svoju domovinu. San joj je organizirati vjenčanje u rodnoj Dalmaciji i ''Djevojku s kuferom'' prevesti na hrvatski jezik. 

(Foto: Sanda Pandža/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Pandža je u Zadru diplirala na Filozofskome fakultetu ruski i talijanski jezik te književnost. Na fakultetu La Sapienza na kojemu je diplomirala ruski jezik i književnost proglašena je najboljom studenticom. Danas je jedna od najtraženijih organizatorica vjenčanja. Priznanje da nije lako uspjeti u stranoj zemlji, ali nije nemoguće: – Uvijek treba gledati naprijed, biti vrijedan i obrazovati se.