Nicolas Mihovilović Rajčević, čileanski književnik hrvatskoga porijekla (Foto: wikipedia.com) Nicolas Mihovilović Rajčević, čileanski književnik hrvatskoga porijekla (Foto: wikipedia.com)

Nicolas Mihovilović Rajčević autor je klasika "Iz daleka zauvijek", literarnoga ostvarenja koje je zauvijek povezalo njegove dvije domovine. Priča koja opisuje život naših iseljenika između 1920. godine i početka Drugoga svjetskog rata onako kako ga je vidio i doživio dječak, mladić i, kasnije, zreo čovjek. Dvadesetih godina, kad počinje radnja ovog romana, naši iseljenici, nakon prvih razočaranja sređuju svoj život. Osjećaji su pomiješani, sreća zbog dolaska i razočaranje viđenim. Stoga prihvaćaju različite poslove.

Prva zrela djela objavljuje u pedesetim godinama života (Foto: "Iz daleka zauvijek" )

Poglavlje iz tog romana dramatizira Nicolasov mlađi brat Domingo, član Čileanske akademije, glumac i redatelj. Taj je dramski komad o nesporazumima prve i druge generacije hrvatskih iseljenika u Punta Arenasu vidjelo više od deset tisuća ljudi, a prikazivan je i u Santiagu. 

Zlato u oporim horizontima pampe 

Iz daleka zauvijek, Između neba i tišine i Po moru na kraju svijeta tri su naslova, zamišljena kao trilogija o sudbinama dosljenika, bespućima pampe te potrazi za zlatom i boljim životom.  Godine 1984. tiskano mu je djelo „Slike iz Magallanesa - četiri čovjeka od jučer i oduvijek“, a 1985. mu Društvo književnika u Valparaisu objavljuje zbirku od deset, kako ih autor naziva, "polu-priča", odnosno skica za priče koje pripovijeda Ludi Keko - Simbad bez mora.

Počeo se baviti književnošću kao srednjoškolac, uređivao je književni list i sudjelovao u kazališnim predstavama (Foto: "Iz daleka zauvijek" )

Svestrani Nicolas radio je i u trgovini nakon čega se osamostalio i postao vlasnikom dućana poljoprivrednih proizvoda u Punta Arenasu. Uključio se kao dobrovoljac u četvrtu vatrogasnu satniju Dalmacia u kojoj je postao član uprave, a dugo je bio i glavni tajnik Vatrogasnog saveza. Ni politika mu nije bila strana. Bio je guverner čilenskog dijela Ognjene zemlje. 

Njegovi su se roditelji Nedjeljko i Katarina početkom prošloga stoljeća iselili iz Škripa, odnosno Pučišća na otoku Braču, u Punta Arenas, glavni grad najjužnije čileanske pokrajine Magallanes. Djetinjstvo je proveo u Punta Arenasu gdje je pohađao školu Colegio San Jose i Liceo de Hombres.

Čileanski pisac Francisco Coloane pohvalio je Mihovilovića kao osobu koja je najbolje opisala pampu u Magallanesu. (Foto: wikipedia.com)

Posljednja želja toga velikoga književnog junaka bila je da počiva u obiteljskoj grobnici u Punta Arenasu, gdje su danas njegovi posmrtni ostaci.