(Foto: Trail Hill Enduro/ Facebook) (Foto: Trail Hill Enduro/ Facebook)

Stipe Dodig po struci je građevinski radnik koji je u svome rodnome kraju u Mesihovini u općini Tomislavgrad, potaknut vlastitim iskustvom, osmislio posao od kojega danas živi.

Prije dvije godine vratio se iz Njemačke gdje je pet godina radio građevinske poslove, koje je radio i u Bosni i Hercegovini sve dok nije pokrenuo vlastiti posao.

- Kad god imam vremena i želim se odmoriti od ''žbukanja'' sjedam na motor i obilazim naš kraj. Razmišljao sam na koji način i druge ljude, možda baš one zaljubljenike u enduro vožnju, koje sam upoznao u inozemstvu, privoljeti da dođu na naše Duvanjsko polje i vide kakvu prirodnu ljepotu uživamo- ispričao je Stipe koji je zatim kupio deset KTM motora sa punom opremom, a pet kilometara iznad Mesihovine izgradio je vikendicu i kuću za odmor koju iznajmljuje od ožujka ove godine.

Turistička vožnja Duvanjskim poljem. (Foto: Trail Hill Enduro/Facebook)

- Od ožujka ovdje su dolazili Nijemci i Austrijanci, zanimaju se i dalje i rezerviraju enduro vožnju u vrijeme kada će biti na godišnjem odmoru. Malo je reći da su oduševljeni. Kad dođu, prvo im je pitanje do kuda smiju voziti. Poslije su dolazili i vozači iz Dalmacije, uglavnom splitski. Nudimo rute u krugu od 100 kilometara, uglavnom prolaze Blidinjem, Vučipoljem i posuškim terenima. Ne smije se voziti njivama i usjevima. Ne smiju biti ni ekstremne vožnje i uvijek se ide u pratnji vodiča – objašnjava Stipe.

Nakon vožnje, tko želi, može uživati u domaćim i tradicionalnim jelima duvanjskog kraja. Vodiči za turiste su Stipe i njegov prijatelj Ante Braovac Antić.

- Obojica dobro poznajemo ove terene i engleski jezik tako da nam nije problem ni strancima objasniti pravila i dati informacije koje traže. Roditelji, braća, sestre, kao i cijela rodbina su uz mene. Za majku je to malo teško prihvatljivo jer, znate, kod nas još uvijek motore i motocikliste većina ljudi u prvom redu doživljava kao opasnost, ali ako se pridržavate prometnih propisa i drugih pravila, vožnja motorima je isključivo jedan lijep sport – zaključuje Stipe koji u budućnosti uz vikendicu planira sagraditi i bazen koji će potencijalno moći privući veći broj stranih turista.