- U hrvatski boks se uopće ne ulaže - kaže Bačurin (Foto: Ivica Bačurin/ Facebook) - U hrvatski boks se uopće ne ulaže - kaže Bačurin (Foto: Ivica Bačurin/ Facebook)

Jedan od najboljih hrvatskih profesionalnih boksača 36-godišnji Ivica Bačurin boks je zavolio već u ranom djetinjstvu. Njegov je otac Stjepan također bio boksač što je dodatno utjecalo na ljubav prema boksu.

U mečevima protiv domaćih i stranih boksača Bačurin je dosad ostvario zavidne rezultate. Pored brojnih uspjeha Bačurin je osvojio naslov prvaka Mediterana u lakoteškoj kategoriji prema WBC verziji 2013. godine, bio pobjednik na Biggers’s Better turniru u Varaždinu, osvojio drugo mjesto u Grand finalu, a pobjedom nad belgijskim prvakom Geoffreyem Batellom plasirao se u top 50 teškaša svijeta. Na boksačkom memorijalnom turniru "Danijel Kalanj" je pred domaćom publikom u Maloj Buni pobijedio Radomira Vujovića te time dokazao zašto je u samome vrhu hrvatskoga boksa. 

(Foto: Ivica Bačurin/ Facebook)

Iako se u boksačkoj karijerio borio u mnogim mečevima u posebnom mu je sjećanju ostalo nekoliko njih. - Meni najdraži, poseban meč bio je onaj protiv Geoffreya Batella u Belgiji kada sam pobijedio prekidom u 7. rundi. Taj meč mi je okrenuo karijeru na višu razinu. Osim tog meča, tu je i pobjeda protiv višestrukog prvaka Njemačke Tina Grossa te velikog potencijala u cruiserweight kategoriji Mairisa Briedisa - ističe Bačurin, koji se uspješno nosio i sa svjetskim prvacima Johnatanom Bonksom, Muratom Gassirevim, Pillianom Whiiteom, Tonyem Belewom te Carlosom Takamom.

- Poraza se ne bojim, to je dio svakoga sporta. Kada dođete na razinu da se borite samo s najvećim vrhunskim protivnicima, treba znati podnijeti poraz. Međutim, uvijek se pokušavam izgraditi iznova da budem još bolji i dam sve od sebe da pobijedim - naglašava Bačurin.

(Foto: Ivica Bačurin/ Facebook)

Na početku karijere s 24 godine, u amaterskom boksu bio je prvak čak osam puta, no odluka da prijeđe u profesionalce bila mu je, kako navodi odlična odluka zbog koje ne žali. - Razlog zbog kojeg sam odlučio krenuti među profesionalce je taj što je profesionalan sport jednostavno atraktivniji i suroviji, što meni puno bolje odgovara - ističe boksač.

U svemu mu pomaže bivši prvak Hrvatske Filip Cvrlje iz Splita te menađer i učenik njegova oca, trener Ivica Zubčić.

 

U hrvatski boks se uopće ne ulaže

Bačurin smatra da je boks u Hrvatskoj podcjenjen i ne samo da se ne ulaže dovoljno, po njegovim rječima ne ulaže se uopće. - Ja sam kao Kostelići te mnogi drugi uspješni sportaši u Hrvatskoj, obiteljski projekt. Stvorio me otac Stjepan, dugogodišnji član Metalca no bez obzira na slabe uvjete smatram da sam dogurao daleko - kaže Bačurin.

Obzirom na činjenicu da profesionalni boks u Hrvatskoj i nije baš zastupljen te nema ljudi koji bi organizirali mečeve Bačurin ih organizira sam nakon čega slijedi čekanje ozbiljnih ponuda iz stranih zemalja. 

Od mladih boksača Bačurin ističe Filipa Hrgovića (Foto: Filip Hrgović/ Facebook)

Od mladih hrvatskih boksačkih nada Bačurin ističe Filipa Hrgovića koji u Zagrebačkoj areni, nakon meča Bačurina protiv Mađara Tomasa Bajzdaha nastupa u glavnoj borbi večeri protiv Škota Garya Cornisha 8. srpnja. 

- Hrgoviću predviđam vrhunsku karijeru. Iza njega su stali ozbiljni igrači u svijetu boksa i uzeli ga kao projekt svjetskoga prvaka, u što niti ne sumnjam no imamo mi još dosta mladih boksačkih potencijala koji tek moraju pokazati što mogu i znaju - rekao je Bačurin.

 

Duševni mir u malome gradu

Uz to što je uspješan sportaš, Ivica je također suprug i otac, a već 15 godina vezan je uz Starigrad - Paklenicu gdje provodi svaki slobodan trenutak. - Miješanje planinskog i morskog zraka izuzetni su uvjeti za trening, ali i za život. Uz supruginu vezanost za ovaj kraj, neraskidivom vezom vezao sam se i ja. Planiram se potpuno preseliti u Starigrad – Paklenicu - kazao je taj boksač.

(Foto: Ivica Bačurin/ Facebook)

Ivicu Bačurina do kraja godine očekuje meč za značajnu svjetsku titulu, a do tada kao neupitni domaći, veliki sportaš i čovjek iz malog grada živi rajsku Starigrad - Paklenicu.

(Nikola Šimić Tonin)