foto: snimka zaslona/plakat foto: snimka zaslona/plakat

Profesor Francisco Božinović Kuščević primio je Državnu nagradu za prirodne znanosti za njegov doprinos znanosti i razvoju u Čileu kroz istraživanja u ekološkoj i evolucijskoj fiziologiji. Dr. Božinović je pionirski evolucijski biolog, koji je razvio novu paradigmu i znanstveni pristup, spajajući fiziologiju, okoliš i biogeografiju, koncept koji je poznat pod nazivom integrativna biologija. U svojoj karijeri koja traje više od 30 godina ističe školovanje u području integrativne biologije, kao i veliku predanost radu na području obrazovanja. 

Jednoglasna odluka žirija temeljila se na velikom doprinosu čileanskog biologa hrvatskih korijena na polju prirodnih znanosti.

Dr. Francisco Božinović prepoznat je i cijenjen u široj znanstvenoj zajednici, ne samo zbog njegovih otkrića i briljantnih studija, nego i zato što je svoju pozornost usredotočio na dugoročne projekte, usmjeravajući svoj akademski rad prema društvu i obrazovanju najpotrebitijih znanja. Ističe da ga nagrada potiče za daljnji razvoj projekata: - To je priznanje onoga što smo učinili u znanosti. Ovo je priznanje mnogim ljudima, kolegama i studentima, mnogim tehničarima koji su na ovom polju radili cijeli život. Potiče nas da radimo zanimljive stvari, rješavamo temeljne probleme znanosti, primijenjene probleme, nove ideje... Čak i u vrijeme zatvaranja zbog koronavirusa, to puno pomaže - ističe nagrađeni biolog. 

dr Francisco Božinović (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Dr. Božinović šalje poruku novim generacijama: - Volio bih da shvatimo da je jedini izlaz iz nerazvijenosti ulaganje u znanost. Vjerujem da nas trenutačna situacija pandemije može puno toga naučiti: ako ne naučimo iz ovoga, ne znam odakle bismo mogli. Zemlje koje su razvijene takve su stoga što ulažu u znanost, a ne obrnuto. Shvatimo jednom zauvijek da ako želimo izaći iz Trećeg svijeta, ako se želimo izvući iz nerazvijenosti, za to nema drugog načina, osim ulaganja u znanje.  

Francisco Božinović Kuščević rođen je u Punta Arenasu 1959. godine. Diplomirao je biologiju i doktor je znanosti Sveučilišta u Čileu. Redoviti je profesor na Papinskom  katoličkom sveučilištu u Čileu.