Mihaela Jagric - Jelena Martincic - Patrik Risteski - IRB 2019 (Foto: IRB/ustupljena fotografija) Mihaela Jagric - Jelena Martincic - Patrik Risteski - IRB 2019 (Foto: IRB/ustupljena fotografija)

Istraživanje, koje je u cijelosti provedeno na Institutu Ruđer Bošković, pokazalo je da takozvani premošćujući mikrotubuli moraju biti određene duljine kako bi se kromosomi učinkovito poravnali u središtu diobenog vretena, što je važno za pravilnu diobu genetskog materijala. Kako bi došli do tih rezultata istraživači su razvili posebne alate optogenetike kojima se uz pomoć svjetlosti mogu ukloniti ključni proteini koji sudjeluju u diobi stanice. 

Optogenetičko istraživanje (Foto: IRB/ustupljena fotografija)

- Rezultati ovoga rada nadahnut će nova istraživanja u kojima će se ispitivati uloga premošćujućih vlakana u diobi stanice. Povrh toga, optogenetička tehnika koju smo opisali u radu mogla bi pomoći drugim znanstvenicima u određivanju uloga pojedinih proteina. To bi u konačnici moglo omogućiti identificiranje svih proteina potrebnih za poravnavanje kromosoma za vrijeme diobe stanice - ističe prof. dr. sc. Iva Tolić, voditeljica istraživanja i dopisna autorica na radu. 

Optogenetika je metoda istraživanja temeljena na genetskom inženjerstvu i kontroli stanica pomoću svjetla. 2010. godine proglašena Metodom godine prema izboru prestižnog časopisa Nature Methods.