(Foto: privatna arhiva/ Vanessa Mioč) (Foto: privatna arhiva/ Vanessa Mioč)

Kamenita vrata – jedan od simbola Zagreba, za Vanessu Mioč - simbol ostanka. Preseljenjem iz Švicarske u Hrvatsku ovo zagrebačko svetište i vrata prema Gornjem gradu za nju su značila novi početak.

A na odluku o preseljenju obitelji u Zagreb, utjecala je, želja, tada četrnaestogodišnjakinje, za nastavkom života u Hrvatskoj.

- Priča je počela 2012. godine. Dvije godine prije toga je moj tata preminuo i počeli smo sve češće dolaziti preko praznika u Hrvatsku. Osjetila sam kako se Hrvati puno više druže, idu na kavu, uživaju, opuštenije je puno i to mi se jako svidjelo. I tada sam prvi put mami predložila da dođemo živjeti u Hrvatsku. Međutim njoj se to nije iz prve sasvim svidjelo jer je ona isto odrasla u Švicarskoj i navikla je na te načine života i kako će ona s nas dvije doći u jednu državu u kojoj još ništa ne poznaje. Ali evo ipak smo se usudile napraviti taj korak i evo stvarno niti jedna od nas tri, niti mama sestra ni ja, ne žali taj korak - kazala je Vanessa Mioč.

(Foto: privatna arhiva/ Vanessa Mioč)

Svoje prve korake Vanessa je napravila u Badenu, gradu u kojemu je odrastala, a hrvatski jezik, običaje i tradiciju u tom švicarskom gradu, njegovala je od malih nogu.

- Što se tiče života u Švicarskoj, tad sam cijelo vrijeme bila povezana s Hrvatskom na način da sam od prvog razreda išla u hrvatsku školu, imala sam jako puno prijatelja Hrvata u Švicarskoj, i Hrvatska katolička misija gdje smo išli svaku nedjelju na misu. Tako da, i Hrvatska je bila uvijek jedno mjesto gdje sam znala da ću moći se odmoriti i da ću moći uživati, tu jesmo zaista uživali, ali nikad nismo mogli zamisliti da ćemo se tu buditi svako jutro, prošetati ovim lijepim gradom kad god to poželimo tako da, Hrvatska je uvijek bila tu negdje - rekla je Vanessa. 

Ta stalna povezanost s domovinom, bliskost, toplina i opuštenost Hrvata, najviše su joj nedostajali u uređenom švicarskom sustavu.

- Jedna ljepota u Švicarskoj je ta je općenito sama Švicarska kao takva, sve je uređeno, znaš da je sigurno netko nešto kaže ili napiše da će to tako i biti, međutim nije u tome sve. Hrvatska ima tu neku slobodu, otvorenost počevši od odlaska u Konzum odeš po kruh i opet te netko može nasmijati i tog u Švicarskoj toliko nema i to meni fali, ta neka toplina, neka ljudskost. Mislim da je to jako važno jer jednom živimo. Ponekad se čak najbolje stvari događaju neplanirano i kada nije sve po planu nego kada tako neplanirano i neočekivano upoznaješ neke ljude i u Hrvatskoj sam imala priliku upoznati predivne ljude - dodala je.

(Foto: privatna arhiva/ Vanessa Mioč)

Na Kamenitim vratima, s početka priče, upoznala je Alana Hržicu i priključila se molitvenoj zajednici Srce Isusovo. Ondje je, kaže, spoznala i svoje talente. Posljednjih godina mladima u domovini i iseljeništvu putem glazbe nastoji približiti duhovnost.

- Bili smo u Švicarskoj, baš u tome kraju di sam ja odrasla bila. Bili smo i u Austriji i u Njemačkoj, baš smo imali puno prostora vidjeti kako ljudi van hrvatske doživljavaju duhovnu glazbu i općenito duhovnost. I moram priznati je dosta neka razlika znam po tome kako je meni bilo dok sam u Švicarskoj živjela, to je zaista neka drugačija prča, ali sam jako sretna i ponosna na sve ljude vani koji malo po malo prihvaćaju i spremni su i otvoreni za nešto novo, nešto sasvim prekrasno što se u Hrvatskoj dešava - istaknula je Vanessa.

Fenomen proljeća duhovne glazbe okuplja i povezuje sve više mladih u Hrvatskoj. Glazba je način na koji upoznaju vjeru, ali i sebe.

(Foto: privatna arhiva/ Vanessa Mioč)

- Sve je danas glazba, sve je danas film, gledamo svašta i čujemo svašta i mislim da je to isto idealna prilika pokazati mladima da postoji odlična glazba bez da se izgovaraju neke stvari koje ne utječu baš dobro na duh, iako nesvjesno - rekla je.

Duhovna glazba za nju je medij putem kojega progovara, ali i jedan od načina molitve.

- To me baš ispunjava, ta glazba. Trenutno radim na albumu, krajem ove godine trebao bi izaći moj prvi album. Sada sam snimila treću pjesmu za koju će izaći spot. Malo po malo, ali sigurno idem u tom smjeru da to bude jedna kvalitetna, ali iskrena priča - kazala je. 

Uz putovanje prema glazbenoj karijeri, trenutačno studira na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, gdje paralelno uz studij, i radi. Nakon završetka fakulteta, svoju budućnost i dalje vidi u Hrvatskoj.

(Foto: privatna arhiva/ Vanessa Mioč)

- Trenutno sam dosta neodlučna čime bi se bavila, ali ono što znam je definitivno glazba, ljudima, i voljela bih kad legnem spavati i kad se probudim da znam da sam nešto promijenila. A sada, je li to posao koji ne postoji ili ga treba izmisliti i naći to ću vidjeti. Ali za sad planiram tu provesti svoj život ako ću jednoga dana imati djecu baš bi voljela da tu odrastu jer smatram da tu uistinu mogu imati djetinjstvo i tu neku radost - zaključila je. 

A radost je pronašla u Zagrebu prije osam godina izgrađujući svoj novi svijet. Danas potiče mlade da izgrađuju sebe i bolju Hrvatsku/ bolje društvo. Jer kako kaže, Hrvatska je uvijek tu, a na nama je da budemo autentični, progovaramo djelima i trudimo se biti primjer drugima.