Mario Harapin. (Foto: okusi.eu/ screenshot) Mario Harapin. (Foto: okusi.eu/ screenshot)

Mario Harapin među prvima je proizvode malih proizvođača i obiteljskih domaćinstava iz Hrvatske počeo prodavati na tamošnjim tržnicama.

Danas, njegova trgovina u elitnome dijelu Beča, nudi sve najbolje što hrvatsko selo proizvodi. Ivozi i prodaje proizvode manje poznatih  malih tvrtki, OPG-ova, koji Austrijance ne ostavljaju ravnodušnima.

- Imam nekih tristotinjak različitih artikala u svojoj ponudi, koje plasiram kroz četiri kanala, a to su catering, online shop, maloprodaja i veleprodaja – ispričao je Mario Harapin, obrtnik iz Austrije.

Od maslinova ulja, pršuta, vina, sireva, tartufa do novoga gastronomskog hita - crnog češnjaka.

 -Koji ima desetak puta više antioksidansa. Osim antioksidansa, minerali i vitamini, koji porastu sedam puta više u odnosu na bijeli češnjak – kazao je Baldo Dragaš iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Zaprešića.

(Foto: delikro/ screenshot)

Tko su vaši kupci, poznati ste već u Hrvatskoj, ali traže vas i na austrijskom tržištu?

- Hrvatska je još uvijek malo tržište, pa smo pokušali i vani.  Uz pomoć našeg prijatelja Marija Harapina, koji ima u Beču dućan hrvatskih proizvoda, on je ponudio da pokuša i nas reklamirati i progurati na austrijsko tržište. I nakon nepunih par mjeseci on je uvidio da je jedan od najboljih i naprodavanijih proizvoda u njegovom dućanu. – dodao je Dragaš.

Harapinu je trebalo pet godina da se probije na zahtjevnom austrijskom tržištu, a danas hrvatske proizvode izvozi diljem Europe. Obrt ondje nije teško otvoriti.

- Odete u gospodarsku komoru, za 10 minuta ste poduzetnik. Možete početi raditi. Istog trena. Nema barijera, otvorite u banci račun i krenete radit. E sad šta je bilo meni teško, pao sam s Marsa u jedan drugi svijet ne istraživši tržište, onda sam proizvod po proizvod testirao da bi kroz neke dvije tri godine došao na neki nivo gdje se može živjeti od tog posla – ispričao je.

Jeste li danas zadovojni poslom, životom u ovoj zemlji?

- Jesam, uvijek može bolje, ali trudimo se supruga i ja, radimo puno i to sve dođe na naplatu – ističe.

Priznaje da je u Austriji stranac, ali nevjerojatno je, kaže, koliko ta zemlja potiče poduzetništvo. Ondje je sve dobro organizirano pa ističe da bi tomu trebala težiti i Hrvatska.