Maja Perfiljeva (Foto: Borna Filić/PIXSELL) Maja Perfiljeva (Foto: Borna Filić/PIXSELL)

Pjesnikinja i profesorica hrvatske književnosti Maja Perfiljeva umrla je 8. srpnja u Zagrebu u 79. godini života. Rođena je u Tivtu, u Boki kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu, provodeći i dobar dio svog vremena u Tivtu za koji je bila izuzetno vezana.

U javnosti se afirmirala kao autorica tekstova za pop i rock glazbu. Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala “Bokeljska noć” iz 1966., a napisala je, među ostalim, tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi.     

- Govoreći o književnoj zaostavštini i nasljeđu Maje Perfiljeve moramo skrenuti pažnju da je ona svjesno ušla u jednu poetsku formu koja je unaprijed bila namijenjena pjevanju. Maja je znala da je u glazbenom svijetu vrlo popularna, ali i to da, kao profesorica književnosti, mora braniti riječ, jer "što ću pjevati, ako ne znam o čemu" - rekao je ravnatelj Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.

Dodao je da treba govoriti poeziju i ona to nikad nije propuštala, na svakoj večeri i u svim prilikama govorila je svoje stihove. Oni će kroz pjesme ostati trajati, ali kao što je ona govorila "jedno je pjevati a drugo govoriti, drukčije se čuje".

- S vremena na vrijeme majčicu Zemlju pohodi po koja anđeoska duša koja nas podsjeti da se može živjeti i drugačije. Bez laži, grubih riječi, ogovaranja. Takva je bila Maja Perfiljeva. Imala je dušu meku kao pamuk i srce veliko kao Lovćen. Zbogom poeteso - oprostio se od tivatske umjetnice, novinar, pjesnik i publicist Dragan Popadić

Urna Maje Perfiljeve položena je u obiteljsku grobnicu Perfiljevih na tivatskom gradskom groblju Sveti Šimun.

(izvor: HINA)