Foto: snimka zaslona/radioimotski.hr Foto: snimka zaslona/radioimotski.hr

Miljenko, Tomislav i Marko od Frankfurta do Splita vozili su bicikl kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku po vjetru, kiši i niskim temperaturama, u nekim dijelovima i po snijegu, ali ih to nije spriječilo u humanitarnom projektu.

- Kroz Njemačku je bilo vjetra i kiše, Austrija opet kao i vazda hladna, bilo je magle čak, u Alpama je bilo snijega dosta. U Italiji pak totalno drukčije, dolazilo je do 25 stupnjeva, tu smo se čak malo i osvježili, okupali... I onda kad smo mislili da je sve gotovo, u Hrvatskoj nas je dočekala naša prepoznatljiva bura - rekao je Marko Marić, jedan od biciklista.

- Ionako, tko god se našao na toj ruti, bilo bi mu teško, svakako. Tako da je najbitniji bio onaj psihološki segment u kojem smo se mi, 'ajmo reći, najviše nekako pripremali i to neko imotsko srce je izvuklo na kraju ono najbolje, tako da nije bilo sporno da ćemo uspjeti - rekao je Tomislav Mrkonjić.

Uspjeli su prikupiti više od 13 tisuća eura za djecu oboljelu od malignih bolesti. Da novac u bolesti puno znači zna jedan od biciklista - kao dječak Miljenko je prebolio rak limfnih žlijezda i ovaj "Put za život" njegova su zamisao i zahvala.

Sav prikupljeni novac bit će doniran njemačkoj bolnici Hilfe für krebskranke Kinder, u kojoj se Miljenko liječio, te splitskoj udruzi "Sanus" - Klubu roditelja djece oboljele od malignih bolesti, navodi se u priopćenju u povodu dolaska trojice biciklista u Split.

- Kad dijete oboli, nije samo dijete bolesno, nego, naravno, cijela obitelj. Zato što dijete ne može brinuti samo za sebe i to vuče dosta toga za sobom jer roditelji... Dogodi se da se dođe u financijski nezgodnu situaciju - rekao je Miljenko Mrkonjić.  

Projekt "Put za život" poduprli su, kako je priopćeno, i Sandra Perković, Blanka Vlašić, NK Lokomotiva te momčad GNK Dinamo, koja je proteklog vikenda prije početka utakmice istrčala s transparentom kako bi motivirala građane. Nesebičnu potporu dao je i bivši nogometni reprezentativac Nikola Pokrivač, koji je i sam tri puta obolio od zloćudne bolesti i prošao težak put.