Foto: privatna zbirka Foto: privatna zbirka

Ivu Robića držim najvećim pjevačem ovih prostora. I to ne samo zbog toga što je bio pionir popularne glazbe na Balkanu te je nizao vrhunske vokalne izvedbe, već što je u vremenima kada je jedan avion dnevno letio iz Londona u Ameriku napravio svjetske uspjehe koje nitko nije ponovio. Iako ga pamtimo kao vrhunskog interpretatora sa savršenom dikcijom, Mister Morgen bio je i autor stotinjak pjesama. Najpoznatija njegova autorska kompozicija na ovim prostorima je "Samo jednom se ljubi". Riječ je o pjesmi iz 1956.g. koja je svojim raskošnim aranžmanom ponudila prepoznatljivu temu, tekst koji je dotakao mnoga srca, pamtljiv refren i naravno ekspresivnu interpretaciju. Pjesma je bila hitom u Jugoslaviji odmah po objavljivanju, dok je Ivo Robić istu ponovo snimio za potrebe svog kompilacijskog albuma "Milijun i prva ploča" 1969. Vijek melodije produžio je i režiser Rajko Grlić, nazvavši svoj treći film iz 1981 godine po ovoj pjesmi.

Druga pjesma u top 3 najvećih hrvatskih pjesama po mom izboru, vodi nas u 1975. Tada je aktivna bila super grupa nazvana Time, koju su činili vrhunski glazbenici, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Ratko Divjak, Mario Mavrin, predvođena frontmanom Dadom Topićem. Riječ je bilo o grupi koja je eklektično miješala rock, funk i jazz, a djelovali su od 1971. - 1977. Pjesma "Da li znaš da te volim" pojavila se kao "B" strana singla ’75 godine i ušla u povijest. Zamotana u toplu produkciju napravljena je na tragu tadašnjih svjetskih rock balada. Vokalno vođena sjajno ekspresivnim Dadom Topićem, a nadograđena nenametljivim gudačkim orkestrom, nosila je jednostavnu ali snažnu poruku: "Da li znaš da te volim". Pjesma je nadišla vrijeme te sigurno nije samo moj izbor pri selektiranju najboljeg od domaće glazbene baštine.

Treći izbor je Oliver. Iako cijela njegova produkcija sedamdesetih godina obojena suradnjom sa Zdenkom Runjićem donosi ono najkvalitetnije što je tada domaća zabavna glazba nudila, jedna pjesma ima dimenziju više. Riječ je o pjesmi "Vjeruj u ljubav" koja se pojavila na Splitskom festivalu 1979 godine. Pjesma je kako u nastajanju tako i u izvedbi bila inspirirana Rayjom Charlesom te gospelom, a osim maestralne Oliverove izvedbe, širinu i plemenitost ovoj snimci daje prateći vokal slovenskog pjevača Ote Pestnera.

Prvi od dva najdraža mi albuma naći će se također u izboru mnogih kroničara i zaljubljenika u glazbu. Riječ je o albumu "Dnevnik jedne ljubavi" Josipe Lisac, koji je objavljen 1973. Dnevnik je također snimljen od strane najboljih domaćih glazbenika dok su ga autorski osmislili Karlo Metikoš i Ivica Krajač. Karlo Metikoš se u to vrijeme ostavio samostalne karijere te se posvetio karijeri svoje supruge Josipe Lisac. Ovaj pionirski konceptualni album bio je mješavina soula, jaza, funka i popa, a u nezaboravnoj izvedbi vlasnice albuma ostale su pjesme; "O jednoj mladosti", "Srela sam se s njim", "Sreća" i "Ležaj od suza".

Drugi u odabiru mojih najdražih jest album koji će mnogi pohvaliti, ali ga vjerojatno neće staviti među najbolje. Riječ je o jedinom albumu Prljavog Kazališta kojeg je otpjevao autor Jasenko Houra (Davorin Bogović je otišao na more), što ga čini unikatnim u djelovanju grupe. Album "Heroj ulice" sniman je u Švedskoj 1981.g., u tada popularnim studijima Tinija Varge, što mu je podarilo europsku produkciju, a Houra, iako ne primarno pjevač, dao je svojoj izvedbi potrebitu uvjerljivost i autentičnost. Cijeli album nastao je pod utjecajem tada ponovno reanimiranog rockabilly stila i albuma "River" Brucea Springsteena.

Album nije bio osobito popularan, ali je ostavio klasik "Heroj ulice", dok su meni drage "Široke ulice", "Sve gradske bitange", "Lupam glavom u radio" i "Amerika".

Slaganje ovakvog izbora, i općenito bilo kakva kritika uvijek su podložni subjektivnoj percepciji, tako da ne vjerujte nikada samo jednom osvrtu, bilo da je film, izložba ili glazba u pitanju. Vjerujem da bi se mnogi kroničari i pratitelji domaće glazbe složili s mojim odabirom pjesama i prvog albuma te da bi mnogi od njih uvrstili ove pjesme barem u svoj širi odabir, dok album "Heroj ulice", iako hvaljen, možda ne bi navedenima nužno bio prvi izbor. Kao predani zaljubljenik u glazbu oduvijek sam imao potrebu s ostalima podijeliti ono što mi je pitko i slušljivo, ali ako i nisam nužno pogodio vaš ukus, nadam se da sam vas barem podsjetio na ovu sjajnu domaću glazbenu baštinu.