Trener Mirko Bazić (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac) Trener Mirko Bazić (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

Sjećanja na nogomet u Australiji i hrvatsku zajednicu koja danas njeguje vrsne drugoligaše, donosi još bolji osvrt na dane kad je Croatija iz Melbournea osvajala dva puta naslov prvaka Prve lige, nekadašnje Nacionalne lige Australije. Njihov je trener godinama bio veteran Mirko Bazić.

Bazić je vodio zanimljivu generaciju plavih iz Maksimira u kojoj su pod njegovim vodstvom stasali juniori poput Kranjčara, Zajeca, Vlaka, Bručića i ostalih igrača Dinama dok je Mirko dirigirao od 1974. do 1977. godine, a kasnije u dva razdoblja i kao direktor omladinske škole Hitrec-Kacian.

Taj samozatajni nogometni strateg ostavio je svoj trag u Melbourneu jer je s Croatijom, ili tada služebno Knightsima, osvajao prvenstva i kup te vodio igrače koji su kasnije postali međunarodno priznati - kao što su vratar Jurić, srednji branič Horvat te jedan od najboljih napadača Australije ikad - Mark Viduka! Nije čudo što je reprezentativac Socceroosa završio nedugo poslije kao plava devetka u zagrebačkom Dinamu.

Mirko Bazić i sjećanja na nogomet u Australiji

Mirko Bazić i sjećanja na nogomet u Australiji

7.17

Mirko govoreći o radu u Melbourneu često prepričava o tome kako je iznimno dobro primljen u najtrofejniji hrvatski klub na australskom kontinentu te nabraja ljude koji su u Knightsima bili njegova desna ruka: - Steve Mandukić, Andjelko Cimera i Ivan Filipović ljudi su s kojima sam planirao, organizirao i vodio klub do dvije titule prvaka, a igrači su bili posebno harmonična generacija dobrih mladića koje sam uklopio u pobjedničku cjelinu. Neki od njih postali su reprezentativci Australije, ali i ostali su bili solidni te smo postigli ono što je iseljene Hrvate Melbournea i okolice posebno radovalo. 

U derbijima, a naročito protiv grčke etničke momčadi Hellasa, na stadionu Knightsa okupljalo se i više od deset tisuća navijača. Tko ne bi pamtio takve susrete gdje se hrvatski duh toliko izdigao u stranoj zemlji daleko od domovine!

Bazić je još jednom nakratko bio s Knightisma 2003. godine kad je ova hrvatska momčad, kao i Croatija iz Sydneya, morala igrati u drugoligaškom društvu radi osnivanja nove i skupe A lige Australije. Sredstva za takav visoko profesionalni rad hrvatska zajednica nije uspjela namaknuti.

Trenutačno u svakoj državi Australije, osim u Sjevernome teritoriju, nastupaju hrvatski drugoligaši što je fenomen koji ne bilježi nijedna druga etnička sredina u dijaspori.

Mirko Bazić rođen je 1938. godine te je i kao umirovljenik u Zagrebu aktivan. Iako slabijeg zdravstvenog stanja, vrijedno je prikupljao najlješe pjesme svijeta i konačno u veljači 2017. godine izdao i knjigu istog naslova.

Nekad i sam igrač, potom trener i diplomirani inžinjer šumarstva, Mirko Bazić ostavlja trag čovjeka kojeg pamte veliki Dinamo i Knightsi, ali i manji klubovi kao što su Zagreb, Velika Gorica i Borac iz Banja Luke.

Kniga Mirka Bazića (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)
Zbirka pjesama i poezije koju je pripremio Mirko Bazić (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)