Danijel Rafaelić (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Danijel Rafaelić (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)

Egiptologinja Salima Ikram, jedna od urednica knjige, pozvala je Rafaelića da bude jedan od autora: - Gospodina Rafaelića sam upoznala u Kairu i shvatila sam da bi on bio izvrstan autor koji nam može pružiti pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu iz cijelog svijeta. Njegovo je znanje o popularnoj recepciji drevnog Egipta zapanjujuće. Povijest svjetske egiptologije inače je prva knjiga koja pruža analizu povijesti egiptologije po zemljama s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. Zato se nadam da će ova knjiga postaviti nove akademske standarde i postati osnova svakog budućeg bavljenja ovom temom. 

Poglavlje Daniela Rafaelića, koje je Glas Slavonije dobio na uvid od Cambridge University Pressa, uz očekivane filmove poput "Deset zapovijedi" s Yulom Brynnerom, "Kleopatre" s Elizabeth Taylor ili "Mumije" s Rachel Weisz, detaljno se bavi i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima koji se tada redovito prikazuju u domaćim kinima a posebno je važan dio njegova opsežnog poglavlja (od šezdesetak stranica) prikaz snimanja danas gotovo zaboravljena filma "Maciste u Dolini kraljeva", koji se u Zagrebu snimao 1960. - jedini put kada su raskošne staroegipatske kulise resile zagrebački glavni grad.

- Osjećam se iznimno privilegirano biti u društvu najvećih suvremenih egiptologa, ljudi čiji je vrhunski znanstveni rad moja osnovna literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom mog studija egiptologije na Sveučilištu Manchester. Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunja me neopisivom srećom. Prilika da svijetu otkrijem dio njihove, ali i naše filmske povijesti jedinstvena je u životu i već noćima ne spavam čekajući kada će poštar pozvoniti s prvim primjercima knjige - kaže Rafaelić. 

(Glas Slavonije)