(Foto:David Tixier) (Foto:David Tixier)

- Počinjem turneju koncertom na velikom festivalu "Jazz a la Calle" u Urugvaju, 16. siječnja, u gradu Mercedes. Nakon Urugvaja, nastupam u Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, a u veljači sviram kod kuće. Nakon Zagreba i Đakova, putujemo u Francusku i Finsku – najavljuje Lada.

U životu je nekoliko puta mijenjala smjerove i stilove, pa je tako klavir zamijenila plivanjem, a plivanje bubnjevima. Sretan splet okolnosti, kaže. No ono što je zadržala i od čega ne odustaje, jest svijetu slati snažne poruke kroz glazbu.

(Foto:Lada Obradović/Facebook)

Na međunarodnom bubnjarskom natjecanju "Hit like a girl" u Kaliforniji skladbom je ispričala priču koja joj se zauvijek ucrtala u pamćenje.

- Za vrijeme nastupa u Rumunjskoj svako sam jutro trčala, a prizor koji sam gledala jednostavno nisam mogla zaboraviti. Bio je to dječak koji je svako jutro udisao ljepilo. Mislim da je to bio njegov način preživljavanja. To me jako potreslo i probudio u meni melodiju za pjesmu "Kids of Glue".

Senzibilna umjetnica dosad je održala tri humanitarna koncerta, u Sisku, Zagrebu i u Amsterdamu, a gdje god nastupa, privlači pozornost. Nedavno je potpisala sponzorske ugovore s američkom tvrtkom ručno rađenih turskih činela "TRX Cymbals" i britanskom tvrtkom ručno rađenih bubnjeva "Bay Custom Drums".

Biti Hrvat u Švicarskoj bilo je neobično

Nakon Austrije u kojoj je mogla svirati samo tradicionalni jazz, Švicarska joj je omogućila da može svirati jazz kakav želi, pa je ondje upisala diplomski studij umjetničkog smjera jazz bubnja, na jazz akademiji. Profesionalno se mogla ostvariti, no biti Hrvatica u toj zemlji, nije bilo lako.

(Foto:Lada Obradović/Facebook)

O životu u Švicarskoj, kaže Lada, može govoriti samo iz perspektive studentice. Umjetnicima je lako živjeti u toj zemlji, zbog velikoga broja zaklada koje pomažu umjetnicima. - S financijskog stajališta im je jednostavnije, no ipak mali broj dobiva potporu. Morate biti stvarno odgovorni da bi vas prepoznali - dodaje.

- Ne znam je li mi ustvari Švicarska donijela nešto novo, nastavlja umjetnica koja je živjela i školovala se u Austriji, Francuskoj i Hrvatskoj, osim financijske potpore. Nakon Graza bila je neko vrijeme u Francuskoj, a prilagodba švicarskome mentalitetu nije bila lagana.

- Trebalo je 14 mjeseci da me država uopće prihvati, premda sam prošla prijamni ispit i imala sve valjane dokumente. Biti Hrvat u Švicarskoj onda kada sam se ja uselila, bilo je neobično i nešto što se tada nije pretjerano prihvaćalo. Ne mogu reći da me vežu lijepa sjećanja na to razdoblje, ni da se u toj zemlji vidim u sljedećih nekoliko godina – priznaje.

Nemirnom umjetničkom duhu odgovara život na više adresa, a Lada će alpsku zemlju, u kojoj njoj nisu tekli med i mlijeko, uskoro najvjerojatnije zamijeniti Njemačkom, jer, kako kaže, umjetnik ide tamo gdje su njegovi projekti.

Hrvatska jazz bubnjarica sa šarenim srcem

Hrvatska jazz bubnjarica sa šarenim srcem

12:03