"Svi smo disali hrvatski"

Iako je 80-tih godina prošloga stoljeća mislio da u Ameriku odlazi zauvijek, već na prvu vijest o ratnim zbivanjima u Hrvatskoj, Nikola Vukadin je sa skupinom dragovoljaca iz Clevelanda sjeo u zrakoplov i vratio se - braniti Hrvatsku.

- Zašto sam se vratio…pa jednostavno kao i moj otac koji me učio i dao mi neke upute u životu tako smo i ja i većina dijaspore koju sam upoznao vani… disala hrvatski. Znači, kad smo čuli da se u Hrvatskoj organiziraju stranke, da se spremaju neke promjene počeli smo i mi nešto raditi u dijaspori. Mi smo pomagali, normalno uvijek se pomagalo, slalo svojim rođacima novac, ali tad smo počeli skupljat za neke druge stvari koje će trebat kasnije, je li. Jer već smo mi vidjeli da poslije svih tih situacija koje su se dešavale u Hrvatskoj da će doći čak i do sukoba - govori branitelj Nikola Vukadin.

Mnogo naših ljudi nakon krvavog Uskrsa na Plitvicama odmah je bilo spremno doći, boriti se za Hrvatsku. Pridružili su se bojnama Frankopan i Zrinski.

- S Frankopanima sam prošao većinu ratišta u Hrvatskoj, koja su bila na početku u Hrvatskoj. Moram tu spomenuti da su tu bile i neke druge grupe koje su dolazile. Znači nije samo naša grupa i dosta se pojedinačno dolazilo. Teško je reći ali znam da je u prvoj grupi, ovi što su bili u policiji, bilo negdje oko deset ljudi, nas je bilo oko dvadeset, ova grupa je bila negdje 15-tak ljudi, plus ovi što su dolazili samostalno, al to pričam samo o New Yorku. Kad smo došli u Kumrovec, tamo smo već zatekli dečke iz Australije, iz Kanade, Francuske, Njemačke znači bilo je znači iz svih zemalja…dijaspora se javila i došla braniti Hrvatsku - kaže Nikola. 

Foto: snimka zaslona/Globalna Hrvatska

Hrvati u inozemstvu i na druge su načine pokušavali pomoći domovini zauzimajući se da svijet prepozna i zaustavi strašni ratni vihor.

- Sjećam se dobro, prije no što smo krenuli ovamo, kad je napadnut Vukovar, organiziran je mimohod ispred Ujedinjenih naroda. Tada se skupila velika grupa Hrvata i prosvjedovala je. Ukazivala je u biti što se dešava u Hrvatskoj. Tad je odlučeno da se nastavi svaki dan i svaku noć netko je bio ispred Ujedinjenih naroda, to su bile uglavnom žene koje nisu radile. Ostalo se tamo sve do pada Vukovara - prisjeća se. 

Foto: snimka zaslona/Globalna Hrvatska

Nikola je nakon hrvatskih ratišta prošao i mnoga bosansko-hercegovačka bojišta, a onda se ponovno vratio u Ameriku. No nešto ga je, kaže, vuklo natrag u Hrvatsku.

- Nije jedina vrijednost novac. Tamo je novac i radi se dan i noć i taj način života se meni baš nije svidio. Dok je tu sve drugačije… tu su mi kumovi, prijatelji. Znači tamo sam imao dosta prijatelja, ali nikad se nismo imali vremena toliko družiti kao tu - objašanjava. 

U Hrvatskoj se Nikola oženio i dobio dva sina. I danas živi i radi u Zagrebu, gdje je na svojem komadiću zemlje postavio stijeg. Na njemu se ponosno vijori hrvatska zastava i podsjeća ga na to za što se kao pripadnik Bojne Frankopan borio.

Reportažu o Nikoli Vukadinu pogledajte u emisiji Globalna Hrvatska, od 32. minute. 

Globalna Hrvatska (TV) (21.11.2020.)

Globalna Hrvatska (TV) (21.11.2020.)

40:33