(Foto: screenshot/Facebook/Narodni muzej Zadar) (Foto: screenshot/Facebook/Narodni muzej Zadar)

Nakon što je davne 1985. iz rodnoga Zadra otišla u New Jersey, diplomirana profesorica engleskog i talijanskog jezika s književnošću zajedno sa  suprugom inženjerom elektrotehnike, godinama je tražila svoje mjesto pod američkim suncem. Sama priznaje kako počeci nisu bili jednostavni i da su dugo godina živjeli u stanu sa samo jednom spavaćom sobom.

Maja se probijala radeći u buticima za prodaju galanterije, tajničkim poslovima u uredima te radeći jedno vrijeme u kineskoj tvrtki koja se bavi uvozom i izvozom. Dobro poznavanje jezika kroz profesuru joj je bila olakotna okolnost pri potrazi posla, no nikada se nije osjećala dovoljno sigurna da se okuša i u zvanju profesora koje je stekla na zadarskome fakultetu.

Nakon što je postala majka dvaju sinova, odlučila se na ostanak kod kuće i odgoj djece te se posvetila svojoj prvoj ljubavi – slikanju.

S otvorenja izložbe u Zadru (Foto: screenshot/Facebook/Narodni muzej Zadar)

Rituali slikanja na kuhinjskome stolu dok su djeca bila mala, neka su joj od najdražih sjećanja. Mlađi sin je uz nju počeo istraživati boje i slikati te je završio Školu dizajne Rhode Island. Nakon što se stariji sin odselio u Brooklyn, Majino slikarstvo je s kuhinjskoga stola preselilo u vlastiti atelje za koji je poslužila tada slobodna sinova soba.

Tijekom godina upisala je poslijediplomski studij čije obaveze je tjedno nakon posla ispunjavala vozeći se sat vremena do Sveučilišta Rutgers i natrag na kojem je magistrirala i kao profesorica talijanskog već punih petnaest godina radi u Srednjoj školi North Bergen. Posebice je ponosna na dramsku sekciju svoje škole i njihovu predstavu "Alien" koju je čak i glavna glumica u istoimenome kultnom filmu Sigourney Weawer počastila svojom posjetom.

Boravak u obiteljskoj kući i blizina mora

Pored svoga posla, Maja se i dalje bavi slikarstvom te već neko vrijeme izradom  nakita od poludragog kamenja i stakla. Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama, među ostalim i u galeriji Studio Montclair u New Jerseyu.

Likovni kritičari smatraju da njeni radovi nastaju pod utjecajem talijanskog slikara i grafičara Giorgia Morandia koji je poznat po svojim mirnim kompozicijama mrtve prirode.

(Foto: screenshot/Facebook/Narodni muzej Zadar)

Radovi i nakit koje Maja izrađuje su prepuni kolorita i spokoja jer su za boje za Maju, kako kaže "izvor sreće i inspiracije u životu". Slike cvijeća primjerice, nastale su prema fotografijama iz botaničkoga vrta, a na mnogim slikama su prepoznatljivi i motivi iz rodnoga zadarskog kraja koji slikarica redovno posjećuje u ljetnim mjesecima.

Boravak u obiteljskoj kući i blizina mora Maji su nadahnuće za neke nove radove. - Zadar se promijenio tijekom desetljeća moga boravka preko oceana, kako sociološki, tako i u svojim vizurama - ističe Maja Usmiani, dodajući da se miri s time da vrijeme jednostavno čini svoje i nastoji i dalje obradovati svoju publiku lijepim svakodnevnim trenucima mira i vedrine zadržanima na platnu.

(Fenix-magazin/Sandra Marelja Muić)