Patricia Avila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu, Bolivija (Foto: ustupljena fotografija) Patricia Avila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu, Bolivija (Foto: ustupljena fotografija)

- U našoj maloj zajednici koja je mala i mlada, jer smo tek navršili 2 godine i upravo se organiziramo, otkrivamo hrvatsku kulturu, običaje, imamo tečaj hrvatske kuhinje, proučavamo plesove. Divno je otkriti  hrvatski duh koji nosimo u sebi. I mislim da su to mogle vidjeti i druge oči u svijetu, vidjele su sitnice koje radimo u našoj zajednici, a koje očito imaju veliko značenje. Kao i sve što se radi od srca, na kraju ima neku zaslugu i to je neminovno - govori Patricia. 

Foto: ustupljena fotografija

- Uspjeli smo dobiti prvi pisani povijesni zapis, putem natječaja pod nazivom "Tko smo mi?", na kojem je predstavljeno 13 priča, to su životne priče, s fotografijama. One su mali komadi koje sastavljamo, priče o svemu što je zajedničko, kako bismo imali povijesnu uspomenu Hrvata u La Pazu - objašnjava. 

Patricia je nedavno primila nagradu "Utjecajne hrvatske žene" kao priznanje za očuvanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti.

Foto: ustupljena fotografija

- Vrlo sam počašćena što sam primila ovu nagradu. Bili su divni dani, susreti s nevjerojatnim ženama. Imali smo sjednicu na kojoj su sudjelovale čak i utjecajne žene hrvatske politike, koje su otvorile naše oči, naš um, da stvarnost vidimo ženu, ne samo na spektru Hrvatske, već i kao dio Europske unije, što se podudara s godinom kada Hrvatska prvi put predsjeda Vijećem Europske unije. Te su nam dame održale tako važan govor, bila je to vitalna i nadahnjujuća hrana za žene, što se poklapa s Međunarodnim danom žena. Sve smo tako sretne što smo se upoznali, s različitih mjesta, s različitim jezicima, ali samo s jednim osjećajem. Osjećaj koji nas ujedinjuje je hrvatska krv - ponosno govori Patricia. 

Bila je ovo prilika i da posjeti Hrvatsku sa svojom obitelji. Osim Zagreba, bili su u Splitu, Dubrovniku i Komiži, mjestu njihovog porijekla.

Foto: ustupljena fotografija

- Prvi Kuljiš koji je došao u Boliviju bio je moj djed Juraj Kuljiš, koga su nazvali Jorge, on je doveo brata Stevana, a kasnije i nećaka Matea. Vjenčali su se s Bolivijkama, imali su djecu. Mi smo jedinstvena obitelj Kuljiš u Boliviji, velika je to obitelj. Svi su uspjeli profesionalno i poslovno. Mi smo priznata obitelj, kažem to s ponosom, kako na poslovnom, industrijskom polju, u supermarketu, u banci, na televiziji, tako i na političkom polju. Najvažnije je da smo ljudi koji, iako imamo uspjeha, uvijek smo jednostavni, što je bila karakteristika naše obitelji. Nikad ne zaboravljamo da smo jednostavni ljudi. Primjerice, moj djed se vrlo dobro snašao kao trgovac, ali kupio je prostor za uzgoj proizvoda. Dakle, ono što je jeo proizveo je sam, masline, sir, mlijeko. To je ono što su ugradili u nas i to je najvažnije. Najvrjednije je to što smo uspjeli sačuvati hrvatske vrijednosti u razvoju svog života - zaključuje Patricia.