Dragica Vukelić (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem/Pixabay) Dragica Vukelić (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem/Pixabay)

"U ovim trenucima kada je cijeli svijet potresen zbog neočekivane pandemije, želim izraziti svoju podršku i svu svoju ljubav prema Hrvatskoj, prekrasnoj zemlji u kojoj se rodio moj otac i gdje sam imala zadovoljstvo živjeti dvije godine te sam ojačala vezu s mojom krvnom obitelji i s dragim prijateljima koje sam upoznala i s kojima održavam stalni kontakt.

Iako su prvi slučajevi bolesti usljed pandemije koju je uzrokovao Covid-19 registrirani u Čileu kasnije nego u Europi, na isti način smo prošli kroz teška vremena u kojima zdravstvene i političke vlasti, kao i mi građani svih regija koji čine našu geografski dugu i usku zemlju: surađivali smo kako bismo umanjili učinke bolesti. Radimo na tome, prilagođavajući se novim i složenim situacijama koje su nas iznenadile na radnom, obrazovnom i socijalnom polju; pozornica se naglo promijenila, a s njom i naš mentalitet kako bismo pristupili ovom novom izazovu.

Trenutačno je cijela regija glavnoga grada Čilea u prisilnoj karanteni, što znači da svi ljudi moraju ostati u svojim kućama a za izlaske u opravdanim slučajevima moraju dobiti policijske propusnice. Tko god ima mogućnosti raditi svoj posao online to čini, kao i učenici i studenti koji na taj način pohađaju nastavu. No, oni koji primjerice rade s pacijentima, poput moga sina koji je stomatolog, morali su privremeno napustiti posao.

Vjerujemo da ćemo zajedničkim trudom, dobrim razumijevanjem i strpljenjem koje pokazujemo u ovim teškim danima, uspjeti prebroditi krizu te se ponovno ćemo susresti i zagrliti. Morat ću odgoditi svoje putovanje u Hrvatsku koje sam planirala za kraj godine s namjerom da ponovno doživim vrijeme Adventa u Zagrebu, posjetim svoju obitelj i družim se s prijateljima.

Šaljem zagrljaj iz daljine prema mojoj voljenoj Hrvatskoj, koja je dala primjer snage suočena s ovom zdravstvenom katastrofom, uz to što je pretrpjela snažan potres koji je pogodio grad Zagreb. Prevladali smo, i Čile i Hrvatska, teške trenutke i ovo će biti još jedan koji će postati dio naše povijesti" – poručuje iz Santiaga Dragica Vukelić, članica Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog porijekla iz Čilea.