Foto: snimka zaslona/logo Foto: snimka zaslona/logo

Koje nove izazove u radu imate zbog pandemije?

Otkako je započela pandemija koronavirusa, dogodile su se brojne promjene u životima i aktivnostima svih nas u SOS Dječjim selima u Hrvatskoj. Nažalost, morali smo zatvoriti vrata naših SOS Dječjih sela za vanjske posjetitelje, ali smo se potrudili održati kontakt s našim partnerima. Okrenuli smo se virtualnim/mrežnim sastancima, a naše web stranice i profili na društvenim mrežama pomogli su nam da podijelimo svoje priče i fotografije iz Selâ kako bi naši donatori i partneri mogli vidjeti kako provodimo dane. Unatoč svim tim nesretnim okolnostima, trudimo se zadržati vedar duh i motivaciju za rad na najvišoj razini. Vjerujemo da smo do sada u tome uspjeli.

Koje probleme zbog pandemije vidite kod djece i obitelji s kojima radite?

Kao i u bilo kojoj drugoj obitelji, život u SOS obiteljima organizirali smo u skladu sa zaštitnim mjerama protiv Covid-a 19. Tijekom proljeća naša su djeca imala internetsku školu koja je bila prilično izazovna za svako SOS domaćinstvo. U nekim SOS kućama SOS majke i SOS tete morale su povremeno preuzimati ulogu učitelja, ali naši su pedagoški stručnjaci - pedagozi i socijalni radnici - također bili od velike pomoći. U početku je djeci bilo vrlo neobično to što nisu mogli napustiti selo, ali kako ih je bilo mnogo u našim kućama, uvijek su pronašli društvo koje im pomžae prebroditi te neobične situacije. Topli ljetni dani donijeli su malo više popustljivosti pa su sva naša djeca i mladi uspjeli provesti na moru barem po tjedan dana. No, kad su se vratili u školu, morali su se prilagoditi nošenju maski za lice. Jesen je donijela nove, oštrije mjere, ali još uvijek idu u školu i nadamo se da će tako i ostati.

Kako riješiti sadašnju situaciju, odnosno pomoći im?

Naša Udruga funkcionira kao jedna velika obitelj. To znači da smo uvijek tu jedni za druge, pomažemo jedni drugima, a sve u korist djece i mladih koji odrastaju pod našom skrbi. Ovoga puta, ali kao i uvijek, naši prijatelji i donatori pružili su podršku, kako novčanim, tako i onim specifičnim donacijama poput dezinficijensa i maski za lice.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Koje bi stvari trebalo poboljšati i kako gledate na odluke Vlade vezane uz koronavirus?

SOS Dječja sela Hrvatska uvijek su održavala izvrsnu suradnju s relevantnim ministarstvima koja podržavaju naš rad, pa čak i tijekom ovih teških vremena uspijevamo raditi u skladu s njima. Pridržavamo se svih mjera koje su propisale nadležne institucije i Vlada te nastojimo živjeti najvišu moguću kvalitetu života u skladu s postojećim mjerama kao i svaki drugi odgovorni građanin i stručnjak.

Koliko djece trenutačno živi u vašim SOS selima u Hrvatskoj? Kojesu dobi i podrijetla? Kakva su djeca i obitelji s kojima radite?

Trenutačno pružamo skrb za 240 djece i mladih u dva SOS dječja sela i četiri SOS objekta za mlade. Mi brinemo o djeci svih dobnih skupina - naša najmlađa beba ima 9 mjeseci i živi u SOS CV Lekenik. Brinemo za za svoje štićenike sve dok ne završe školu ili fakultet i ne postanu potpuno neovisni, najdulje do njihove 24. godine. Svako dijete ima svoju priču i iz dolazi iz različitih bioloških obitelji. Odlukom nadležnog centra za socijalnu skrb smješteni su u jedno od naših sela gdje im pružamo dugotrajnu obiteljsku skrb. Upravo se po tome toliko razlikujemo od ostalih pružatelja alternativne skrbi. Odrastaju u toplini SOS obitelji, uz ljubav i podršku SOS majke, zajedno s vlastitom biološkom braćom i sestrama, ali i sa SOS sestrama i braćom. Stvaramo obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 

Kako se može pomoći i podržati SOS dječja sela u Hrvatskoj?

SOS Dječja sela Hrvatska partneri su na koje možete računati. Već niz godina njegujemo partnerstvo s našim korporativnim donatorima, ali i s pojedincima koji nas podržavaju kao redovite, predane davatelje. Svi koji imaju dobro srce i bilo kakvu mogućnost da nam pomognu mogu to učiniti putem naše web stranice.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći našoj djeci jer nijedno dijete ne bi smjelo odrastati samo!