Sudionici ovogodišnjih Dana Eugena Buktenice. Sudionici ovogodišnjih Dana Eugena Buktenice.

U suradnji s Kulturno-informativnim centrom i Turističkom zajednicom Šolte te Udrugom hlebinski slikari i kipari naive ostvareni su treći po redu Dani Eugena Buktenice, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Općine Šolta. 

Dani se održavaju s ciljem očuvanja nasljeđa hrvatskog naivnog slikarstva. Kroz radionice, izložbe, kolonije, humanitarni rad, inicira se spajanje dviju regija koje zajedno stvaraju povijest naivne umjetnosti u Hrvata.

Predsjednik Likovne udruge, koja nosi Đenkovo ime, Vicko Buktenica ponosan je na ostvarenu suradnju s Hlebincima i na edukacije s djecom i mladima, što je bila i želja njegova strica Eugena. Zadovoljstvo ovom suradnjom iskazao je i Zlatko Kolarek u ime Udruge hlebinski slikari i kipari naive.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u vrtu Martinis Marchija u Maslinici slikarima su se pridružili učenici OŠ Grohote i  članovi Udruge Svijet tišine iz Zagreba kako bi sudjelovali u Maloj školi naive. 

Vice Buktenica s polaznicama Male škole naive.

Još za Eugenova života, 1996. godine, Općina Šolta u suradnji s Hrvatskim društvom naivnih umjetnika i uz potporu Ministarstva kulture RH pokrenula je likovne kolonije u čast Eugenu, a inicijative Likovne udruge zadnjih nekoliko godina, uz potporu lokalne i regionalne samouprave te resornih ustanova i institucija, kreću se dalje u pravcu stvaranja tematske kulturne rute – ''Putovima naive'', kako bi se Šolta dodatno pozicionirala na karti europskih kulturnih ruta, o čemu je na otvorenju manifestacije prezentaciju održao povjesničar umjetnosti Leo Nikolić iz Splita.

Da je ta umjetnička ruta vrlo kvalitetna smatra, pogotovo kada se radi o kulturnom turizmu, smatra i načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić.

- Imamo više ruta na otoku Šolti. To ćemo radit i dalje, razvijat ćemo tu suradnju, a ove godine potpisat ćemo na Dan općine i Povelju prijateljstva s Općinom Hlebine. Povezali smo i naše županije i župane, povezali su nas umjetnici. Posebno nam je drago što smo uoči Uskrsa ove godine postavili Jaje, odnosno Pisanicu od srca, koje je Koprivničko-križevačka županija i njezina Turistička zajednica darovala žiteljima otoka Šolte. Oslikali su je hlebinski umjetnici i danas stoji tu u Grohotama, u našem parku. Mnogi ju obilaze, slikaju se s njom i širi se ta poruka prijateljstva i preko nje - ispričao je Cecić Karuzić.

Sudionici ovogodišnje manifestacije prije njezina zatvaranja položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Eugena Buktenice na Šolti.