(Foto: Tomislav Šikić) (Foto: Tomislav Šikić)

Prije dolaska u Švedsku, svirači koji su osnovali Šokadiju svirali su i pjevali u različitim seoskim sastavima te su zbog toga s lakoćom prenijeli duboke korijene hrvatske kulture i tradicije u novu zemlju. Nakon osnivanja tamburaškoga sastava, članovi su sa svojim obiteljima pokrenuli i istoimenu udrugu.

Šokadija je nastupe započela svirajući na različitim svečanostima - hrvatskim i švedskim. Pozivali su ih na obiteljske proslave i svadbe, svirali su na zabavama i manifestacijama hrvatskih udruga, u Hrvatskim katoličkim misijama u Göteburgu, Malmöu i Oslu, u švedskim kulturnim centrima i na gradskim festivalima. 

Od 1983. godine nekoliko švedskih nacionalnih i lokalnih radio postaja emitira snimke Šokadije, a 1985. godine sastav nastupa za švedskoga kralja Carla XVI. Gustafa i kraljicu Silviju u Olofströmu.

1989. godine Šokadija snima LP ploču hrvatske glazbe "Mene naučila mati" kao prvi hrvatski sastav u Skandinaviji. Ploča i kaseta prodaju se i u Hrvatskoj te u prekomorskim zemljama. Od svojih početaka do danas Šokadija je izdala još 6 glazbenih projekata.

(Foto: screenshot/Facebook)

Na švedskoj i norveškoj nacionalnoj televiziji 1990. godine emitirane su po prvi put emisije o hrvatskoj glazbi te je u njima predstavljena i Šokadija. Početkom Domovinskoga rata sastav i društvo Šokadija uključuju se u dobrotvorni rad.

Čitavo vrijeme Šokadija odlično surađuje s drugim udrugama u Savezu hrvatskih udruga u Švedskoj te provodi različite zajedničke projekte poput nastupa na premijeri predstave Vesele udovice Franza Lehara u geteborškoj operi. Šokadija je svirala pojačana sviračima iz Hrvatskoga društva Velebit iz Göteburga i Jadran iz Malmöa. 

(Foto: screenshot/Facebook)

Članovi Šokadije snimili su hrvatsku i švedsku himnu u profesionalnome studiju zajedno s pjevačima HD Velebit, HSKD Katarina Zrinski i Jadran Malmö. Sastav nastupa na natjecanju hrvatske glazbe "Pijevac fest" u Göteburgu koji i suorganizira. 

Od 1982. godine do danas kroz Šokadiju je prošlo 5 generacija mladih svirača te 4 sastava starijih. 

Danas su u sastavu Šokadija četvorica mlađih svirača od 11 do 15 godina i trojica starijih. Sviraju dvije tamburice (Luka Pranjić i Pavle Nikšić), dva brača (Mile Grdić i Tomislav Pranjić), kontra (Dubravko Grdić), bas (Dominik Segedi) i pjevač Ante Devčić

Mile i Dubravko Grdić o tamburaškom sastavu Šokadija

Mile i Dubravko Grdić o tamburaškom sastavu Šokadija

4:05